Iidne tikkimiskunst on moes ka tänapäeval

Irina Kiviselg
, ajakirjanik
Copy
Need loomingulised daamid viivad oma fantaasiaid ellu nõela ja niidi abil.
Need loomingulised daamid viivad oma fantaasiaid ellu nõela ja niidi abil. Foto: Matti Kämärä / Põhjarannik

Jõhvi linnagaleriis on avatud Galina Perova tikkimiskooli näitus "Nõela ja niidi laul: tikandi kunst harmoonias". Näitusel saab vaadata Perova enda ja tema õpilaste originaalsetes tikkimistehnikates loodud töid.

Oma näputöö on näitusele välja pannud Narva, Jõhvi, Sillamäe ja Tallinna käsitöömeistrid, kes on eri aegadel Galina Perova juures tikkimiskunsti õppinud. Nüüd näitavad nad ka laiemale publikule, et iidne tikkimiskunst on tänapäevalgi moes ning nõela ja niidiga osavalt tegutsedes on võimalik luua kauneid ehteid, aksessuaare ja sisustusesemeid.

Need padjad on valminud Bargello tehnikas.
Need padjad on valminud Bargello tehnikas. Foto: Matti Kämärä / Põhjarannik

Ekspositsioonis on erisugustes tehnikates valminud tööd alates traditsioonilisest ristpistest ja gobelääntikandist kuni mahuliste tikanditeni, kus kombineeritud eri tehnikad ja materjalid.

Kõik näitusel väljas olevad tööd on ainulaadsed ning loodud ühes eksemplaris. Autorite sõnul on tikkimine vaevanõudev töö ning ühe kunstiteose valmimiseks kulub kuid ja mõnikord pool aastatki. Ent ebaõnnestunud töid ei ole nende sõnul ühtegi: neist igaüks on sündinud inspiratsioonipuhangus, olenemata sellest, kui kaua autor selle kallal vaeva on näinud.

Oma kätega valmistatud stiilsed aksessuaarid.
Oma kätega valmistatud stiilsed aksessuaarid. Foto: Matti Kämärä / Põhjarannik

Huvilisi tuleb üha juurde

Sillamäelanna Galina Perova avas oma tikkimiskooli rohkem kui kümme aastat tagasi ning tema juures käivad harjutamas käsitööhuvilised Ida-Virumaa erinevatest linnadest ja isegi pealinnast. Lisaks sellele korraldab Perova veebikursusi, mis on nõutud erinevates riikides.

Perova sõnul ei ole huvi tikkimise vastu aastate jooksul hääbunud, vaid hoopis kasvanud.

"See töö on vaevarikas, kuid mitte väsitav," ütleb Jõhvist Galina Perova juures tundides käiv Tatjana Volnuhhina. "Tunnid mööduvad märkamatult. Värvidega mängimine on põnev: tikkides ühe ja sama mustri järgi, kuid eri värvi niitidega, valmivad täiesti erinevad asjad."

Hiljuti köitis tikkimiskunst ka Svetlana Skorobogatovat: ta tunnistab, et ei osanud ise ka aimata, kuivõrd see teda lummab. Uhkusega näitab ta oma esimest, Bargello stiilis valminud tööd.

18. sajandi Itaaliast pärit Bargello stiilis tööd ongi näitusesaalis kesksel kohal, tutvustades selle stiili laialdasi kasutusvõimalusi interjööris ja peentes aksessuaarides. Iidses Bargello stiilis valmivad käsitöömeistritel igapäevaelus vajalikud praktilised asjad: padjad, käekotid, ehted. Jekaterina Marjina näiteks on meisterdanud laualambi varju − seegi on näitusel väljas.

Jekaterina Marjina tikitud lambivari.
Jekaterina Marjina tikitud lambivari. Foto: Matti Kämärä / Põhjarannik

Piiramatult katsetamisvõimalusi

Näitusele on kogutud Galina Perova ja tema õpilaste viimaste aastate jooksul valminud tööd.

"Mitte sellepärast, et meil midagi uut näidata poleks − töid on nii palju, et need ei mahuks ühte galeriisse äragi," kinnitab Perova. "Meie peamine eesmärk on tutvustada tikkimistehnikate ja -võimaluste mitmekesisust. Lisaks rist- või madalpistes tikkimisele saab ju kombineerida erinevaid tehnikaid ja faktuure, luues näiteks ka kolmemõõtmelisi teoseid. Eksperimenteerimisvõimalusi on lõputult ja ära ei tüüta, sest nõel ja niit on kui noodid muusikas − alati on võimalik midagi uut luua."

Näitus "Nõela ja niidi laul: tikandi kunst harmoonias" jääb Jõhvi linnagaleriis avatuks 31. märtsini.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles