Pühapäeval kõlab Narva raekojas barokkmuusika

Irina Kiviselg
, ajakirjanik
Copy
Narva raekojast on renoveerimise järel saanud populaarne turismiobjekt.
Narva raekojast on renoveerimise järel saanud populaarne turismiobjekt. Foto: Ilja Smirnov / Põhjarannik

Pühapäeval, 21. aprillil kell 16 kõlab Narva raekoja võlvide all esimest korda pärast renoveerimist barokkmuusika − kontserdi annavad Narva sümfooniaorkester ning Oksana Sinkova ja Ingely Laiv-Järvi. Pilet maksab 6-8 eurot.

Narva raekoja ajalooline hoone avas mullu juunis põhjaliku rekonstrueerimise järel uksed ning nüüdseks on sellest saanud linna esindushoone ja turismimagnet. Hoone teisel korrusel paikneb 100-120 kuulajat mahutav ürituste, konverentside, abielutseremooniate, kontsertide ja etenduste saal.

"Raekoda on linna süda ning tahaksime väga, et narvalased ja linna külalised saaksid siin ka imelist muusikat nautida," ütles Narva sümfooniaorkestri juht ja dirigent Anatoli Štšura. "Saalis on suurepärane akustika ja olen kindel, et barokkmuusika kõlab siin eriti hästi. Pühapäeval võivad linnaelanikud selles ise veenduda, ent juba praegu võin öelda, et orkestri muusikutel on tohutu soov muuta sellised kontserdid regulaarseiks ja panna linnas alus uuele traditsioonile."

Štšura ei osanud esialgu öelda, kui tihti saaks orkester raekoja laval esineda − see sõltub paljudest asjaoludest −, ent ta usub, et vähemalt paar korda aastas võiks seda teha.

Narva sümfooniaorkester astub seekord lavale kammerkoosseisus ning taasloob ühes solistide Oksana Sinkova ja Ingely Laiv-Järviga Põhja-Euroopa arhitektuuripärli sünni- ja õitsenguaja atmosfääri.

Esitamisele tulevad kõrgbaroki heliloojate Antonio Vivaldi ja Alessandro Marcello instrumentaalkontserdid ning samuti Johann Sebastian Bachi teosed. Neist ühe saatus on sümboolne. Teise maailmasõja ajal oleks Brandenburgi kontsertide partituur Berliinist Preisimaale transportimisel peaaegu kaduma läinud. Teel sattus rong pommirahe alla ja Bachi meistriteos säilis vaid tänu raamatukoguhoidjale, kes peitis hindamatu väärtusega käsikirjad põue ja põgenes nendega lähedalasuvasse metsa. Narva sümfooniaorkestri uues kavas kõlab 20. sajandi tragöödia üle elanud Narva raekoja võlvide all kuuest Brandenburgi kontserdist kolmas.

Soleerivad tuntud muusikud

Barokiaja populaarseimaid pille − flööti ja oboed − esitavad Oksana Sinkova ja Ingely Live-Järvi. Oksana Sinkova on lõpetanud kiitusega Eesti muusika- ja teatriakadeemia ning õppinud Hamburgi muusika- ja teatriülikoolis. Ta on saanud grand prix'sid ja esimesi preemiaid paljudel rahvusvahelistel konkurssidel. 2008. aastal pälvis Sinkova Lord Carlisle'i eriauhinna ja aasta noore muusiku tiitli. Ta ühendab edukalt pedagoogilist ja aktiivset kontserttegevust ning tema loominguline koostöö Narva sümfooniaorkestriga on kestnud orkestri esimestest tegutsemisaastatest saati.

Ingely Laiv-Järvi on lõpetanud Karlsruhe kõrgema muusikaakadeemia professor Thomas Indermühle oboeklassis. Ta on esinenud koos juhtivate orkestritega, nagu Eesti riiklik sümfooniaorkester, Tallinna kammerorkester, Karlsruhe kammerorkester, JSB Ensemble, Voces Musicales jt. Laiv-Järvi tegutseb ka kammermuusikuna ning on praegu rahvusooperi Estonia oboe pillirühma kontsertmeister.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles