Avinurme tünnilaat meelitab rikkaliku kaubavaliku ja kultuuriprogrammiga

Copy
Avinurme tünnilaat on muutunud tuhandetele inimestele kohustuslikuks jaanilaupäeva osaks.
Avinurme tünnilaat on muutunud tuhandetele inimestele kohustuslikuks jaanilaupäeva osaks. Foto: Georg Kõrre

Avinurme ootab kõiki vanu ja uusi sõpru 23. juunil tünnilaadale, et pakkuda ehedat laadaelamust. Lisaks heale kaubavalikule ootab vabas õhus kultuuriprogramm, kus peaesineja on lustakas Curly Strings.

Eestis on kultuuririkkuse aasta ja laadakultuur on osa ajaloolisest kultuuririkkusest, ütles MTÜ Avinurme Tünnilaat juhatuse liige Mari-Liis Tikerperi.

"Avinurme tünnimeistrid, korvipunujad, vaibameistrid ning teised käsitöölised on kahtlemata piirkonna ja tegelikult kogu Eesti ajaloolise kultuuririkkuse kandjad. Laatadel käimine oli oluline viis oma toodangut müüa ja nii pere ära elatada," rääkis ta.

Aegade muutudes liikus tootmine rohkem ettevõtetesse ja laatade pidamine jäi soiku. "Tasapisi tõstis aga rahva ajalooline mälu pead, hakati taas laatasid korraldama ja nii toimus 2000. aastal Avinurmeski eelkõige kohaliku pärandi tutvustamiseks esimene pütilaat, millest hiljem kujunes tünnilaat," meenutas Mari-Liis Tikerperi.

Ta kinnitas, et Avinurme tünnilaadal on oma nägu ja koht laadakalendris. "Mõneti aja jooksul uuenenud, kuid samas hoiab ja peab kalliks väärtusi, mida näeb vaid Avinurmes ja mis muutnud tünnilaada tuhandetele suisa kohustuslikuks jaanilaupäeva osaks."

Mitmekesise kaubavaliku kõrval ootab külastajaid mitmekesine kultuuriprogramm: kirikukontserdi annab Estonian Voices ja vabaõhulava peaesinejaks on Curly Strings. Päeva juurde kuulub ka Avinurme suveteatri esietendus ja õhtune simmaniga jaanituli.

Üle terve küla leiab rohkelt tegevusi: laadakohvikud pastoraadis ja Apteekri puhvetis, praktiline puidukäsitöö ja maitseelamused puiduaidas, näitused, vanavara ja pärandkultuur Ajavaka majas. Laadapäeval on võimalik sõita ka Avinurme rongiga kitsarööpmelisel raudteel ehk teha üks vahva reis minevikku. Traditsioonilise laadaloterii peaauhind on sel aastal kümblustünn, mille pani välja Ecosauna.

Tagasi üles