Jõhvis kuuleb "Taevalikke sõnumeid"

Põhjarannik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Teost "Taevalikud sõnumid" juhatab Jõhvis helilooja Pärt Uusberg ise.
Teost "Taevalikud sõnumid" juhatab Jõhvis helilooja Pärt Uusberg ise. Foto: Teatritasku

Laupäeval, 30. märtsil kell 19 esitavad Eesti rahvusmeeskoor (RAM) ning politsei- ja piirivalveorkester Jõhvi kontserdimajas Mikk Üleoja, Hando Põldmäe ja Pärt Uusbergi juhatusel kontserdil "Taevalikud sõnumid" Eesti noorema põlve heliloojate kooriloomingut.

Kontserdil kõlavad Rasmus Puuri puhkpilliorkestrile kirjutatud "Põhjamaa laulud", Kalle Randalu "Neli isamaalist laulu" ning Tõnu Kõrvitsa a cappella valik meeskooriteoseid.

Kontserdi lõpetab Pärt Uusbergi 2014. aastal kirjutatud 20minutiline teos "Taevalikud sõnumid", mida juhatab helilooja ise. Uusberg ütleb Põhjarannikule, et see sai algul kirjutatud Tallinna tehnikaülikooli ning politsei- ja piirivalveorkestrile, aga viimasel ajal esitab seda repertuaari rohkem RAM.

"Kontserdil on teoseid rohkem ja minu oma neist vaid väike osa. Minule on huvitav, et saan seda esimest korda ise juhatada. "Taevalike sõnumite" puhul inspireeris mind taevas kui nähtus − kui vaatad taevasse, võib aduda väga suurt avaruse tunnet; seda võib võtta ka religioosse kujundina. Kui ajad ja ajastud muutuvad, on pilved taevas ning päikesetõus ja -loojang ikka needsamad. Just seda taju hakkasin teksti tasandil otsima ja nõnda leidsingi Hando Runneli tekstid, mis kõik kõnelevad eri nurga alt taevast. 

Kontserdil saab kuulata professionaalseid kollektiive live`is, mis on omaette kõlaelamus. Kooslus − meeskoor ja puhkpilliorkester − on ühest küljest klassikaline, teisest aga spetsiifiline. Sooje kõlavärve, mida pakuvad näiteks keelpillid, sel kontserdil ei kuule. Samas olen oma teoses püüdnud puhkpilliorkesti panna kõlaliselt võimalikult pehmelt/pastelselt kõlama − võttes aluseks vaatenurga, et puhkpillid on kui taevalikud instrumendid ja hingepillid."

Eesti piirivalveorkester asutati 1992. aastal, kui tollane piirivalve peadirektor Andrus Öövel andis välja käskkirja esimese kutselise sõjaväelise esindusorkestri moodustamiseks. Orkestri peadirigendina oli selle loomisest alates tegutsenud Arvi Miido. Esimene avalik esinemine toimus juba 24. veebruaril 1992 Eesti Vabariigi aastapäeva paraadil. Orkester koosnes 40 professionaalsest orkestrandist, kellest osa lõi kaasa ka orkestri juures tegutsenud bigbändis. Bigbänd on osalenud mitmel džässifestivalil nii Eestis kui ka piiri taga. Keskmiselt esines orkester kuni 150 korda aastas. 

Eesti rahvusmeeskoor on Tallinnas tegutsev kutseline meeskoor, teadaolevalt suurim kutseline meeskoor maailmas. RAM asutati 1944. aastal Gustav Ernesaksa algatusel. Hiljem on RAMi juhatanud Olev Oja, Kuno Areng, Ants Üleoja, Ants Soots ja Kaspars Putninš. Hooajast 2011/2012 on koori kunstiline juht ja peadirigent Mikk Üleoja. Rohkem kui seitsme aastakümne jooksul on RAM andnud üle 6400 kontserdi Eestis ja kaugemal. 

Eesti rahvusmeeskoori ning politsei- ja piirivalveorkestrit seob pikaajaline ning tore koostöö. Kontserdil "Taevalikud sõnumid" esineb korraga rohkem kui 80 muusikut.

Pilet kontserdile maksab 10,50-12,50 eurot. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles