Reformierakond ei ole riik

Põhjarannik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Reformierakonna verivärske liige, Kohtla-Järve abilinnapea Vitali Borodin on alustanud oma parteikarjääri kentsaka avaldusega, mis ei jäta head muljet ei temast endast ega mõju just kõige paremini ka tema erakonna mainele.

Nimetatud juhtumi puhul polegi iseenesest kõige tähtsam vaidlus selle üle, kes kui palju Kohtla-Järve vanalinnas asuva monumendi rekonstrueerimisse panustas. Nördimust tekitab, et Borodin üritab tõmmata võrdusmärki riigi ja Reformierakonna vahele.

Reformierakond on küll palju aastaid Eestis valitsuses ja tema esindajale on kuulunud juba üle kümne aasta ka peaministri portfell. Kuid see ei anna sugugi mingit õigust luua muljet, et riik ongi Reformierakond. Eesti riik on ikkagi midagi palju enamat kui üks paljudest parteidest, mis on küll saavutanud edu mitmetel valimistel. Muu hulgas ka ühisesse rahakotti ehk riigieelarvesse panustavad raha sajad tuhanded maksumaksjad, kellest vaid väga väike osa on võimupartei liikmed. See, et Reformierakonna poliitikutel on olnud teistest mõnevõrra suurem sõnaõigus avaliku raha jaotamisel, ei tee neist veel riigi sümbolit.

Igale väiksemalegi Kohtla-Järvel riigi maksumaksjate toel tehtud investeeringule oravapartei sildi külgeriputamine on Borodini poolt lihtsalt mage ja koomiline. Ehk tuleb ta varsti välja ka sooviga, et kohtlajärvelased hakkaksid tänavatel skandeerima iroonilist venekeelset loosungit "Prošla zima, nastalo leto − spasibo partii za eto!" ("Möödus talv ja saabus kevad − selle eest me parteile tänu kena!")?

Selline poliitiline kultuur on vastuvõetamatu, küllap isegi Kohtla-Järvel, kus on harjutud Keskerakonna pikaajalise ainuvõimuga.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles