Ohtlik pankrannik

Põhjarannik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Viimastel aastatel oleme ikka aeg-ajalt pidanud kirjutama sellest, kuidas mõni inimene küll õnnelikuma, küll õnnetuma lõpuga Ontika paekaldast alla on kukkunud. Läinud esmaspäeva öösel juhtunu annab selleks taas põhjust.

Kahtlemata on Ontika pankrannik unikaalne loodusnähtus, kust avanevad hingematvad vaated. Ega asjata kandideerinud see Balti klindi pikim ja kõrgeim osa UNESCO maailmapärandi nimistusse.

Aastaid oli Ontika panga populaarseim imetlemise koht Valaste, kus selleks ehitati vaateplatvorm. Ent viis aastat tagasi see suleti, kuna selgus, et loodusjõudude mõjul on rajatis muutunud ohtlikuks. Nii võime öelda, et Ontika panga imetlemine on seotud eluohtlike riskidega.

Kui sõita piki Ontika paekallast viivat teed, siis näeme siin-seal nii-öelda looduslikke vaateplatvorme, kus inimesed saavad peatuda. Ent hoiatavad sildid võimalikust varinguohust on pigem erand kui reegel. Rääkimata piiretest, mis võiksid nendes ohtlikes kohtades olemas olla.

Hoiatusmärkide, vajaduse korral ka piirete paigaldamine ei ole suur kulu, arvestades, et see võib säästa inimeste elu ja tervist. Siinkohal oleks aga kohatu hakata otsima ja vaidlema, kes seda tegema peaks, nagu näiteks juhtus riigile kuuluva Kukruse aherainemäega, kuhu lõpuks vald hoiatussildid pani. Kohalikud omavalitsused ja päästeamet peaksid pelgalt kokku istuma ning läbi arutama, kuidas lihtsate vahenditega ja võimalikult kiiresti Ontika pankranniku turvalisust tõsta, ja siis selle ära tegema.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles