Tööotsijaid oli Narva messil kui murdu

Sirle Sommer-Kalda
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lisaks otsekontaktide loomisele tööandjatega uuriti tähelepanelikult töötukassa vahendatud tööpakkumisi.
Lisaks otsekontaktide loomisele tööandjatega uuriti tähelepanelikult töötukassa vahendatud tööpakkumisi. Foto: Matti Kämärä

TÜ Narva kolledži hoones ei andnud eile tooni tudengid, vaid tööhuvilised, keda käis töötukassa korraldatud messilt läbi paar tuhat. 

Automaatikuks õppinud Andrei Tihhonovile jäi võimalikest töökohtadest silma AS Viljandi Aken ja Uks, mis pakub tööd rohkem kui 800 inimesele. Puidust aknaid ja uksi tootev ettevõte oli üks viiest, kes käis koos Viljandi linnavalitsuse esindusega töömessil Jõhvis ja tuli nüüd peaaegu kuu aga hiljem ka Narva.

Keeleoskus pani muretsema 

"Mul on vaja tööd umbes kuu aja pärast. Tahtsin, et kahe töö vahel oleks hingetõmbepaus, et saaksin suitsetamise maha jätta ja veidi puhata − vahepeal pole saanud eriti puhkust võtta," rääkis Tihhonov.

Narvalane on valmis leiba teenima ka oma kodulinnast kaugemal. "Olen töötanud Kohtla-Järvel ja Ivangorodis. Viljandis pole ma kunagi käinud, aga see pole takistus," arvas ta. "Palga kohta ma täna ei küsinud, sest nägin juba ajalehe töökuulutustest, et sealsetes ettevõtetes on võimalik teenida 950 eurot."

Kolimise peale Tihhonov siiski ei mõtle. "Hakkaksin oma kodu järele igatsema, nagu Kohtla-Järvel õppides, nii et puhkepäevadel tahaks kodus käia."

Tihhonov muretses, kas tema eesti keele oskus on Viljandis hakkamasaamiseks piisav. "Minu keeleoskus on kesktasemel, aga suhtlusvõimalust on olnud vähevõitu."

ASi Viljandi Aken ja Uks personalijuht Heliko Sauka kinnitas, et eesti keele mure vaevas teisigi tööhuvilisi. "Aga kui nad tulevad Viljandisse, siis arvan, et keel saab paari kuuga selgeks."

Sauka tuli Narva töömessile lootusrikkalt.

"Pärast Jõhvi töömessi saadeti umbes 30 CVd, millest kõiki pole veel jõudnud läbi töötada. Olen vormistanud tööle kaks inimest, kellega Jõhvi töömessil suhtlesin. Mõlemad üürisid endale korteri ja elavad nüüd kohapeal. Üks noormeestest oli teinud väga põhjaliku eeltöö ja endale selgeks mõelnud, et tuleb Viljandisse elama. See on inimesele endale parem, kui pole muret edasi-tagasi sõitmisega, sest vahemaa on pikk."

Sauka arvas, et sai töötajatele lisa ka eilsel töömessil.

"Usun, et võtan tööle vähemalt ühe noormehe, kes oli meie ettevõttest väga huvitatud. Ta on õppinud mehhatroonikuks ja neid on meil vaja. Tean, et kohalikus kutseõppeasutuses saavad mehhatroonikud hea ettevalmistuse."

ASi Toom Tekstiil sekretäri-personalijuhi Inga Kree saagiks oli pärast Jõhvis käiku samuti ligi 30 CVd.

"Kahjuks olid peaaegu kõik meestelt, kellele meil ei ole nii palju tööd pakkuda. Meie põhihuvi on leida õmblejaid. Täna olen saanud mitu CVd naistelt, kes on töötanud Kreenholmis. Paar noort naist on nõus õmblejaks õppima. See sobib meile hästi, sest saame koostöös kohaliku kutsekooliga pakkuda töökohapõhist õpet."

Kree sõnul kohutab osa tööhuvilisi pikk vahemaa. "Pigem kaalutakse mitte edasi-tagasi sõitmist, vaid päris Viljandisse tulemist. Palju küsitakse üürikorterite hindu. Kõige soodsamad on koolide ühiselamutoad. Soovitan inimestel kohe Viljandisse tulla ja endale elukoht leida. Keegi siin tööta ei jää," kinnitas ta.

Viljandisse ekskursioonile

Viljandi linnapea Ando Kiviberg lubas, et Narva töömessiga Ida-Virumaa inimeste värbamine ei lõpe. Praegu on linnal pakkuda sadakond töökohta, aga meeri sõnul vajavad linna edukad ekspordile orienteeritud ettevõtted laienemiseks 200-300 lisatöötajat.

"Selle kampaania vilju näeme alles mõne aja pärast. Ei saa ju eeldada, et inimesed, kes Viljandis töötamise idee saavad, kõik kohe tulevad. Tõenäoliselt tahab see mõte settida − ümberkolimine on ju päris suur otsus. Sellepärast pakume inimestele, kellel tekib messil tõsisem huvi, võimalust tulla Viljandisse ekskursioonile. Nad näevad töökeskkonda ja linnaruumi ning saavad vähehaaval otsustada."

Pärast Jõhvi töömessi käis Viljandi töö- ja elutingimustega tutvumas 19 idavirulast.

Kuigi Viljandi ettevõtted nautisid messil kõige kesksemat kohta, jätkus huvilisi teistegi bokside juurde. Park Inn by Radisson Meriton Conference & Spa Hotel Tallinn otsis nii klienditeenindajaid, kes peaksid hakkama saama eesti, vene, inglise ja soome keeles suhtlemisega, kui ka lihtsama töö tegijaid − toateenijaid ja nõudepesijaid.

Personalijuht Elena Budarina ütles, et narvalastele pakkusid huvi eelkõige ametid, kus kvalifikatsiooni ja keelteoskust ei nõuta.

Tema sõnul otsitakse Ida-Virumaalt eelkõige hooajalist tööjõudu, kes palgatakse suveks tähtajalise töölepinguga. "Majutust pakume soodsatel tingimustel oma hotellis. Käisime ka Jõhvi töömessil ja praegu on meil tööl neli Ida-Virumaa inimest," rääkis Budarina.

Osalejate rekord

"TÜ Narva kolledžis toimunud messil osales 24 tööandjat, pakkudes kokku ligi 150 töökohta," ütles töötukassa Narva büroo juhataja Alla Ojavere.

"Viljandi tegi väga jõulise ja läbimõeldud kampaania ning see on õppimise koht teistelegi tööandjatele, kes otsivad töötajaid, aga kohapealt ei leia," arvas töötukassa Ida-Virumaa osakonna juhataja Anneki Teelahk.

Messi külastas üle 2000 tööhuvilise.

"Nii Jõhvi kui Narva mess lõid osalejate rekordid," rõõmustas Teelahk. "Kui nii edasi läheb, peame hakkama vaatama suuremat kohta. Kui neli aastat tagasi messidega algust tegime, oli palju skeptikuid. Praeguseks on selge, et tööandjate ja tööotsijate kokkuviimine on end õigustanud ning mõlemalt poolt huvi kasvab."

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles