JUHTKIRI Kõikide eksimuste vastu kindlustada ei saa

Põhjarannik
Copy
Jääpurikad katusel.
Jääpurikad katusel. Foto: unknown

Tänases Põhjarannikus kirjutame kohtuvaidlusest, kus vastastikku läksid korteriühistu ja kindlustusfirma, kus viimane nõudis tagasi raha, mis tal kulus kliendile kahju hüvitamiseks, kui elamu katuselt lumi ja jää autole kukkusid. Eesti õiguspraktika ongi selline, kus süüdlane peab lõpuks vastutama, isegi kui kahju saaja vara on kindlustatud.

Nii on üsna tavapärased kahjujuhtumid, kus näiteks korteris toimunud veeavarii tagajärjel kannatada saanud naabrile maksab tema kindlustusfirma küll kahju kinni, kuid nõuab selle raha välja kahju põhjustanud korteri omanikult. Viimane saab aga ennast selliste juhtumite eest kaitsta, kui sõlmib omakorda vastutuskindlustuse lepingu, mis sellistel puhkudel kahju põhjustanud korteri omanikku kaitseb.

Ka tervisekassa on üsna sage kohtuuste kulutaja, nõudes näiteks raviarvete korvamist neilt, kes on vägivallakuritegu sooritades tekitanud teisele inimesele tervisekahju, mille raviks on tervisekassa pidanud kulusid kandma. Kohtud mõistavad tavaliselt need summad vigastuste tekitajalt välja.

Mõnikord, kuigi harva, esitatakse arveid ka poliitikutele, kui nad satuvad näiteks kohtupinki. Võtkem kas või kuritarvitustes süüdistatava keskerakondlase, endise haridus- ja teadusministri Mailis Repsi, kes praegu oma kohtuotsust ootab. Või tema endise parteikaaslase, Jõhvi eksvallavanema Martin Repinski, kes on praegu samuti kohtu all. Tema vastu on Jõhvi vallavõim esitanud tuhandetesse eurodesse ulatunud kahjunõude selle tõttu, et ta oma volitusi ületades lasi vallavanemana maksta töötajatele, kellest ta lahti tahtis saada, lahkumishüvitist, kuigi neile seda ette polnud nähtud.

Aga mitte alati ei vastuta poliitikud võimaliku kahju eest. Mõelgem kas või hiljuti Põhjarannikus kirjeldatud juhtumile, kus endise vallavalitsuse tehtud otsuste tõttu nõuab valda päikeseparki plaaninud arendaja projekti nurjumise tõttu nüüd omavalitsuselt 17 miljonit eurot. Kui see kahjunõue peaks osaliseltki tegelikuks pöörduma, siis ei vastuta siin ilmselt mitte eksinud ametnikud, vaid kõik Jõhvi maksumaksjad ja valijad. Ent valijate eksimuse kahju ei korva paraku ükski kindlustus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles