Kired Narva haigla lasteosakonna ümber on taas lõkkele löönud

Ilja Smirnov
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
2016. aasta detsembris korraldasid narvalased meeleavalduse ning päästsid Narva haigla lasteosakonna sulgemisest. Nüüd ootavad nad, mida öeldakse neile haiglas 30. mail toimuval kohtumisel kava kohta seesama osakond ajutiselt sulgeda.

ILJA SMIRNOV
2016. aasta detsembris korraldasid narvalased meeleavalduse ning päästsid Narva haigla lasteosakonna sulgemisest. Nüüd ootavad nad, mida öeldakse neile haiglas 30. mail toimuval kohtumisel kava kohta seesama osakond ajutiselt sulgeda. ILJA SMIRNOV Foto: Põhjarannik

2016. aastal õnnestus linnaelanikel Narva haigla lasteosakond sulgemisest päästa. Nüüd aga on see küsimus taas päevakorrale kerkimas, kuna haigla juhtkond on võtnud vastu otsuse see osakond ajutiselt sulgeda.

SA Narva Haigla juhatuse liige Olev Silland andis teada, et haigla lasteosakond otsustati alates 1. juunist raha kokkuhoiu eesmärgil neljaks kuuks sulgeda. Möödunud aastatel suleti see osakond tema sõnul üheks suvekuuks, nüüd aga otsustati kokkuhoiu perioodi pikendada.

"Lasteosakonnas on 20 voodikohta, aga kui seal viibib kahe suvekuu jooksul ravil keskmiselt kolm ja pool last, siis on selge, et kogu struktuuri ülal pidada ei ole ratsionaalne," selgitas ta. "Lasteosakond töötab teraapiakliiniku koosseisus, seal aga on inimesi rohkem ning seetõttu annab personali säärane rotatsioon suvel märgatavat kokkuhoidu. Samamoodi optimeeritakse ka teistes Eesti haiglates."

Sel ajal kui lasteosakond on suletud, kasutavad sealsed töötajad ära oma puhkused, ent Sillandi kinnitusel korraga kõikidest lastearstidest haigla ilma ei jää.

Narva haigla lasteosakonnas saavad ravi väikesed patsiendid, kellel on hingamisteede-, seede-, südame-, neeru-, hematoloogilised ning endokrinoloogilised probleemid. Samuti on seal vastsündinud kuni ühe kuu vanused beebid. Sillandi sõnul viiakse töö lastega seniks, kuni lasteosakond on suletud, üle teraapiaosakonda. See tähendab, et lapsi hakatakse ravima koos täiskasvanutega, ning see lastevanemaid ei rahulda.

Linlased on mures

Uudis lasteosakonna ajutise sulgemise kohta on ajanud ärevile paljud narvalased, eriti väikeste laste emad. Just tänu nende aktiivsusele tuli Narva haiglal 2016. aasta sügistalvel lasteosakonna sulgemise plaanist loobuda. Toona võttis säärase otsuse vastu samuti haigla juhatus eesotsas Sillandiga, kuid see tühistati peagi pärast seda, kui olukorda sekkus peamiselt Narva linnavolikogu liikmetest koosnev asutuse nõukogu.

Lasteosakonna sulgemise plaani aktiivne vastane on 2aastase lapse ema, narvalanna Tatjana Bohhan. Ühe korra on ta Narva haigla juhi Olev Sillandiga hiljuti juba kohtunud. Narva elanike kohtumine haigla juhtkonnaga on aga kavas 30. mail polikliiniku konverentsisaalis.

Bohhani sõnul on linnaelanike nõudmine lihtne: sulgeda osakond kuuks ajaks nagu varem.

"Kõik me mõistame, et augustis-septembris on lapsed haiged, sageli fikseeritakse epideemiaid," selgitas naine, millist riski ta lasteosakonna sulgemises näeb.

"Mõistan seda emotsionaalset puhangut, kuid laste vastu ei kavanda ju keegi midagi halba," rahustas Olev Silland. "Teeme kõik võimaliku, et tormi veeklaasis vältida," lisas ta.

Kardavad osakonna likvideerimist

Tatjana Bohhan pelgab, et lasteosakonna ajutine sulgemine neljaks kuuks võib olla esimene samm uuel katsel osakond sootuks likvideerida.

"Haiglat arendada juhtkond ei oska, nii teha aga oskab küll," sõnas ta. "Sel moel korreleerib haigla juhtkond statistika andmeid, et pärast meile võrdlustabelis näidata: nõnda töötas osakond 12 kuud ja nõnda kaheksa kuud. Ning siis on lihtsam vabaneda osakonnast, mille järele polevat nõudlust, ehkki tegelikult on küll."

Ent Olev Silland kinnitas, et lasteosakonna ajutise sulgemisega hoiab haigla raha kokku just selleks, et see osakond saaks ülejäänud aasta jooksul oma tööd jätkata. Seda rääkis Põhjarannikule ka SA Narva Haigla nõukogu esimees ja Narva linnavolikogu liige Aleksei Voronov.

"Ma juba ütlesin murelikele lastevanematele ning kinnitan ka ametlikult, et suve möödudes hakkab lasteosakond tööle täpselt samamoodi nagu varem, samas kohas ja endises koosseisus. Lasteosakonda keegi kinni ei pane," sõnas Voronov, täpsustades, et osakonna töös tehtava pausi pikkust võidakse 25. mail toimuval asutuse nõukogu koosolekul veel täpsustada.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles