Illukal avatakse lähipäevil valla rahaga ehitatud tankla

Külli Kriis
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Üsna varsti ei pea Illuka, Kuremäe ja Vasknarva elanikud autokütuse järele enam linna sõitma. 

PEETER LILLEVÄLI
Üsna varsti ei pea Illuka, Kuremäe ja Vasknarva elanikud autokütuse järele enam linna sõitma. PEETER LILLEVÄLI Foto: Põhjarannik

Kuna ükski tanklakett polnud Illuka väiksuse tõttu valmis sinna tanklat ehitama, võttis endine Illuka vald asja ise ette; Alexela opereeritav kahe tankuriga tankla avatakse jaanipäevaks. 

"Seda tanklaasja ajasime juba siis, kui mina veel Illukal vallavanem olin," meenutas Alutaguse puhke- ja spordikeskuse tegevjuht Tarmo Kollo.

Kuremäele lähimad tanklad asuvad Jõhvis või Ahtmes, Iisaku jääb veel kaugemale.

"Tankimas käimiseks sõidetakse ilmatu maa maha, pool paagitäit läheb selle peale juba ära," ütles ta. "Kas või muruniiduki jaoks kümne liitri bensiini ostmiseks tuli ikka linna sõita. Ja põllumeestel, kes ei tahtnud oma masinate jaoks kütust just hulgi osta, oli selle kättesaamine probleem."

Kohalikud inimesed, kellele mõeldes kohapealne tankla ennekõike jutuks võeti, on üks asi. Teine on Narva jõe ääres suvitajad − ja neid on suvel sealkandis ikka omajagu.

"Firmad, kellega tankla ehitamisest rääkisime, polnud huvitatud − nemad lähtusid rahvaarvust, suvitajaid ja turiste arvestamata. Ei jäänudki meil muud üle kui tankla valla rahaga ehitada."

Kollo toonitas, et ehituseni jõuti "haldusreformi viljastavates tingimustes" ehk teisisõnu tuli asi enne ühinemist igal juhul ära teha, sest pärast oleks see tegemata jäänudki.

Ligemale 400 000 eurot, mis ehitamiseks kulus, tuli puhtalt endise Illuka valla eelarvest.

Tanklakett tugevneb

Kahe tankuriga − bensiin ja diisel − tankla operaatoriks valiti Alexela.

"Sedasorti tanklad − ega Illuka ainuke ole, me opereerime ka näiteks Vormsi, Kihnu ja Sõrve tanklas, millest ükski meile ei kuulu − on kohalike omavalitsuste huvides, ärilist huvi on seal vähe," ütles ASi Alexela Oil juhatuse liige Ain Kuusik, märkides, et ettevõtja saab investeerida sinna, kus on tootlus taga.

"Oleme omavalitsustega palju koostööd teinud: kohalikud inimesed saavad tankimisvõimaluse, suur tanklakett aga loomulikult tugevneb sellega. Maksame vallale väikest renti, opereerimiskulud võtame enda kanda. See, et tegemist on automaattanklaga, ei tähenda, et kulusid pole. Tavatanklas, kus on ka pood ja kohvijoomise võimalus, on küll kulud suuremad, aga on ka arvestatav lisatulu. Näiteks Vormsi või Kihnu tankla müüb kuu ajaga vähem kütust kui Jüri tankla ühe päevaga."

Jooksvaid kulutusi pole

Alutaguse vallavanem Tauno Võhmar tunnistas, et kui Illuka poleks ühinedes oma "tanklaraha" kaasa toonud, poleks uus vald soostunud seda üksnes oma eelarvest ehitama.

"Meil oli plaan Pagarile tankla ehitada, vald oli − ja on ka tulevikus − valmis seda omalt poolt platsidega toetama, et piirkonnale võimalus anda. Huvilist, kes tankla ehitaks, pole me leidnud ja vald üksi seda kindlasti tegema ei hakka."

Illuka tanklale Alutaguse vald raha kulutama ei pea: kümneks aastaks sõlmitud rendileping Alexelaga tähendab, et jooksvaid kulutusi maksumaksjal kanda ei tule.

"Eks see praegusel kujul suuresti üks sotsiaalprojekt ole, aga kohalikule rahvale kindlasti väga oluline asi," ütles Tarmo Kollo.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles