Narva võtab skandaalse maja omaniku karmilt ette

Ilja Smirnov
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Endise kirstutöökoja õnnetu saatus on kümne aastaga hakanud sümboliseerima kohalikku korruptsioonisüsteemi, mida kehastab tänini "hall kardinal" Aleksandr Moissejev.
Endise kirstutöökoja õnnetu saatus on kümne aastaga hakanud sümboliseerima kohalikku korruptsioonisüsteemi, mida kehastab tänini "hall kardinal" Aleksandr Moissejev. Foto: Ilja Smirnov

Narva linnavalitsus avaldab jätkuvalt survet ja nõuab investeeringuid firmalt, kes on juba kümme aastat kesklinnas magusal krundil seisva endise kirstutöökoja hoone omanik, kuid seni tulutult.

Linnavara- ja majandusamet on saatnud osaühingule Fervesta Grupp meeldetuletuse selle kohta, et firma peab 30. septembriks tegema investeeringud lagunenud hoonesse, mis osteti linnalt juba kümne aasta eest - 6. augustil 2001. Kirjas tuletatakse meelde, et investeeringud oleks tulnud teha 1. septembriks 2011 ja kuu lõpuks ootab amet investeeringuaruannet.

Lisaks teostas linnavaraamet 13. septembril objekti ülevaatuse. "Hoone on endiselt õõvastavas seisukorras: katus on sisse langenud, puuduvad uksed, aknad ja piirded, territoorium on heakorrastamata, kolmandate isikute pääs hoonesse on piiramata," kirjutab ameti direktor Tamara Luigas oma kirjas, millele on lisatud 12 ilmekat fotot.

"Nad tahtsid avada seal hotelli. Nüüd on see valmis - elanikkonna kõige vaesemate kihtide jaoks -, selle nimel on "vaeva nähtud"," ironiseeris Tamara Luigas tühjalt seisva ja laguneva hoone üle.

Investeerida tuleb sadu tuhandeid eurosid

Põhjarannik on varem kirjutanud, et jutt on suurepärase asukohaga ja potentsiaalselt väga tulusast krundist Narva kesklinnas aadressil Raja 3. Linnavolikogu otsustas 2001. aastal tolleks ajaks tühjaks jäänud hoone võõrandada ja selle uueks omanikuks kinnitati OÜ Fervesta Grupp. Fervesta Grupi juhatusse kuulus kohalik "hall kardinal", keskerakondlik poliitik Aleksandr Moissejev. Ostjale pandi kohustuseks investeerida kolme aasta jooksul 12 miljonit krooni (767 000 eurot) hoone rekonstrueerimisse ja kapitaalremonti ning territooriumi heakorrastusse.

Linnavara- ja majandusameti osakonnajuhataja asetäitja Jelena Skulatšova teatas selle aasta mais ajalehele, et pikaleveninud suhete praegusel etapil peab omanik investeerima ligi 540 000 eurot.

Eelmainitud ülevaatusele nüüdseks ainuke Fervesta Grupi juhatuse liige Vladimir Saksin ei tulnud, viibides väidetavalt ettevõtte registrijärgses asukohas Tallinnas. Ka Põhjarannikule ei öelnud Saksin endise kirstutöökoja edasise saatuse kohta sõnagi: "Kõik. Head aega!" oli ainus, mis ta vastas telefoni teel tehtud ettepanekule sel teemal juttu ajada.

Olemasolevatel andmetel toimetab ettevõte tekstiilitööstuse valdkonnas ja maksuvõlgnevusi neil ei ole. Saksin on samuti seotud matuseteenuste osutamisega, kuni viimase ajani kuulus ta Narva osaühingu Rahula juhatusse.

Karistusi on määratud ja tuleb veel

Juriidiline isik Fervesta Grupp, samuti selle juhatuse liikmed Moissejev ja Saksin olid 2010. aastal kohtu all nimetatud hoonesse investeeringute tegemise kohta valeandmete esitamise eest. Firmat karistati veerand miljoni krooni suuruse trahviga, Saksini trahv piirdus 9525 krooniga. Samal ajal vangis istunud Moissejevi süüdistus jäeti arutamata ebaotstarbekuse tõttu.

Moissejev kandis 2010. aastal ära 10kuulise vangistuse, mis määrati talle katse eest anda politseinikule altkäemaksu, et viimane teeks võltsaruannete küsimuses ettevõtjale meelepärase otsuse.

Investeeringukohustuse täitmatajätmise eest näeb Narva linna ja OÜ Fervesta Grupi vahel sõlmitud leping ette leppetrahve. Tamara Luigas kinnitas, et karistus on möödapääsmatu.

"Usun, et see ei ole väike summa," oli ametnikul raske seda esialgu kokku arvutada. Endise kirstutöökoja tagasisaamisest linna omandusse rääkis ta veelgi ettevaatlikumalt: "2001. aastal sõlmitud leping on koostatud väga kavalalt, tagasi saada on väga raske, kuid me töötame selle kallal."

Luigase sõnul on ametil nimekirjas umbes 15 analoogset objekti, mille omanikud oma kohustusi ei täida. "Neile on aastaid andeks antud, kuid nüüd hakkame uutmoodi tegutsema."

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles