Maage talu lehmad said hea elu peale

Külli Kriis
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ülimoodsas laudas polegi peremehel vaja muud teha, kui aeg-ajalt sealt läbi jalutada ja pilk peale visata, et kõik ikka toimib.
Ülimoodsas laudas polegi peremehel vaja muud teha, kui aeg-ajalt sealt läbi jalutada ja pilk peale visata, et kõik ikka toimib. Foto: Matti Kämärä

Põllumajandusminister Helir-Valdor Seeder avas eile Lohusuu vallas Kärasi külas Maage talus ülimoodsa söötmis- ja lüpsitehnoloogiaga lauda, mille maksumus ületas miljon eurot.

"Minule on see esimene kord näha, et lauta avatakse puhkpilliorkestriga," muheles minister pärast end laudauste all üles seadnud Avinurme puhkpilliorkestri reibast etteastet.

Maage talu peremees Udo Mesi mängib ise selles orkestris trompetit. Eile ta küll ise tähtsa päeva peaosalisena pilli kätte ei võtnud.

"Ma olen loomult laisk inimene, ei viitsi käsitööd teha ja sellepärast oleme siin püüdnud kõike aina mehhaniseerida," kõneles peremees kõledas lörtsisajus enne lindi läbilõikamist. "See laut siin on juba kõrgem aste, siin on puha automaatika. Juba kolm aastat tagasi tekkis mõte, et niisugune laut võiks meil ka olla. Eelmisel aastal jäin PRIA rahast napilt ilma - üks punkt jäi puudu. Sel aastal raha tuli ja nüüd on siis valmis. No peaaegu valmis, nipet-näpet on veel teha. Ilus asi sai!"

Söödast sõnnikuni automaatikaga

Vabalt ringi kõndivate lehmade vahel liigub vaiksel surinal sõnnikurobot, mis loomadest pudenenu kõhu all pöörlevate harjadega restpõranda alla lükkab. Sealt liigub sõnnik veega lägahoidlasse.

Loomade söötmiseks ei pea peremees samuti sõrmegi liigutama: kindlate vaheaegade järel jõuab ette nii silo kui kõik muu eluks vajalik.

"Juurde ostan ainult mineraale ja vitamiine, jõusööta mitte - mul on oma vili ja oma veski, mis ise jahvatab ja segab, ja sealt tuleb otseliin lauta."

Automaatika lülitab sisse ja välja valguse, liigutab hoone harjal paiknevaid katuseluuke ja ribakardinaid.

"Näete, praegu on ilm soojemaks läinud, katuseluugid on pisut lahti. Kui veel soojemaks läheb, vajuvad kardinad vähehaaval alla. Tuule suunast oleneb ka: kui tuul on ühest küljest, siis avanevad kardinad vastasküljes," jagas Udo Mesi selgitusi.

Millal süüa, millal lüpsirobotisse lüpsma minna, on iga looma enda valida. Paaris kohas pöörlevad loomade turja kõrgusel harjastega rullid, mille all loomad mõnuga seisavad ja end sügada-masseerida lasevad. See pidavat piimaannile hästi mõjuma.

"Lehmal ei saagi parem olla kui siin laudas," on peremees veendunud.

Et laut toimiks, on vaja kõigest ühte operaatorit. Paras pereettevõte, kus pole vaja tööjõu leidmise pärast muret tunda.

Kingituseks vasikas

"Vaatasin, et sul on siin mugav puhkeruum, annan hea soovituse: too sinna diivan ka sisse, hoiad üle õue käimise vaeva kokku. Esimese pool aastat elad nagunii laudas," jagas kogemusi Jõgevamaa OÜ Õnne Piimakarjatalu juht Mati Kivi. Tema firmas sai samasugune laut valmis kolm kuud tagasi. "Poole aasta pärast hakkab asi ise toimima, siis võid toas istuda ja jalad seinale visata."

Tunnustust jagama ja häid soove ütlema olid tulnud Eesti tõuloomakasvatajate ühistu, maakonna taluliidu ja Lohusuu vallavalitsuse esindajad, talunikud ja sõbrad naabermaakondadest ning kaugemaltki. Kingituste kõrghetk saabus siis, kui taluliidu esindajad sikutasid uksest sisse vastupunniva vasika, pärg kaelas. Rahvarohkusest heitunud loomahakatis kogus end kiiresti, uudistas lähemalseisjaid ja suunati siis suurte liigikaaslaste juurde uue elukohaga tutvust tegema.

Uues laudas on kohti 161 lüpsilehmale ja 105 noorloomale. Praegu on karjas 180 looma.

Vana laut noorkarjale

Mullu aastavahetuse eel varises sisse Maage talu vana lauda katus. Sõprade abiga saadi uus katus kiiresti peale. Nüüd jääb see laut noorkarja päralt.

"Uue lauda ehitamine oli plaanis juba tükk maad varem, nii et õnnetus pole selle valmimisega kuidagi seotud," rääkis Udo Mesi. "Kaheksa aastaga peaks see investeering end ära tasuma - nii pikaks ajaks on pangalaen võetud."

Ülimoodne laut läks maksma enam kui miljon eurot: ligemale poole miljoni euroga toetas PRIA, ülejäänu tuli peremehel endal Ühispanga abiga välja panna.

"Kui laenu tagasimaksmine lõpu poole hakkab jõudma, tuleks mõelda uue noorkarjalauda ehitamisele," kavandab Udo Mesi juba uusi plaane.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles