Laenualdis usutegelane jätab raha tagastamata

Teet Korsten
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vaike Salveste põhjendas oma finantsprobleeme Põhjarannikule sellega, et ta pidi end täiendama Helsingi ülikoolis, aga selgub, et ta väide ei pea vett.
Vaike Salveste põhjendas oma finantsprobleeme Põhjarannikule sellega, et ta pidi end täiendama Helsingi ülikoolis, aga selgub, et ta väide ei pea vett. Foto: Erakogu

Ida-Virumaal elav ja siingi asju ajav Vaike Salveste on oma endiseid kolleege nii palju petnud, et nood pidasid vajalikuks hoiatada tema eest maakonna inimesi.

"Ma pole ainuke inimene, kel on võlad. Kui olen raha küsinud, olen küsinud vaid headelt sõpradelt. Mul on kõigiga kokkulepped, kuidas raha tagastan," vastas Vaike Salveste Põhjaranniku palvele kommenteerida mitmete inimeste kaebust, et eelmise aasta lõpuni EELK usuteaduse instituudis (UI) kiriku hoolekannet ja sotsiaalteenistust õpetanud naine on neilt kui heausksetelt välja petnud suuri summasid.

Põhjendab stipendiumita jäämisega

Usutegelane põhjendas oma finantsprobleeme Põhjarannikule sellega, et ta pidi end täiendama Helsingi ülikoolis, aga loodetud stipendiumid õppeks jäid saamata. "Olen teinud valesid otsuseid, mis on seotud tööandjaga," ütles Salveste. Tõsi, alates selle aasta lõpust ta UIs enam ei õpeta ja see on seotud ka muutustega rakenduskooli õppekavas. Endiselt tegutseb ta Virumaa Info- ja Koolituskeskuse nime kandvas MTÜs.

Professor Mart Raukas, üks Salvestele heauskselt laenu andnutest, ütles, et püüdis kolleegi hädas aidata, sest laenu küsiti kristlikul kursusel osalemiseks ja tagasi lubati see maksta nädala jooksul. "Asja teeb eriti ebameeldivaks fakt, et inimene, kes teisi petab, tegeleb kirikliku hoolekandega. Minu 400 eurot pole ehk kõige suurem mure. Oma ametipositsiooni kuritarvitades pettis Salveste ühelt tudengilt isegi 10 000 krooni välja. Teha selliseid tegusid, varjudes õilsa, kirikliku retoorika taha, on eriti taunitav. Leian, et inimesi tuleks hoiatada. Ohvrite arv ilmselt kasvab," leidis Raukas.

Mainitud UI tudeng, kes juba poolteist aastat ootab oma 10 000 krooni ja saab lihtsameelsuse pärast oma naiselt sugeda, on Ivo Käsk. "Andsin laenu, sest õppejõud küsis. Ta ei nimetanud isegi summat, vaid päris, palju saaksin anda. Raha pidin paari päeva jooksul tagasi saama. Paar päeva kestab siiani. Ütlesin talle hiljem, et ta peaks abi otsima - ise õpetab sotsiaalhoolekannet," rääkis Käsk.

Põhjendused alati erinevad

Raha on Salveste laenanud ka kolleegidelt. UI töötaja Kerstin Kask ütles, et laenas raha, sest uskus, et ehk see aitab laenaja kitsikusest välja. "Kuna teadsin Vaike varasematest võlgadest, küsisin, kas ta ikka suudab tagasi maksta ja kas laenamine teda lõpuks hullemasse olukorda ei paiska. Nüüdseks on selgunud, et laenu küsiti ja osalt ka saadi mitmete instituudiga seotud inimeste käest. Põhjused, miks laenu vaja, olid alati erisugused ja alati kaasnes laenamisega lubadus raha paari nädala jooksul tagasi maksta. Paarist nädalast on saamas poolteist aastat. Mitme teise inimesega võrreldes on minult laenatud summa väike. Soostun selle loo avalikustamisega üksnes seetõttu, et ehk õnnestub nii peatada lõputuna näiv laenukarussell," ütles Kask.

UI rektor Randar Tasmuth tunnistas, et nüüdseks on temanigi jõudnud teadmine endise kolleegi inetutest tegudest. "Väga kahetsusväärne, et inimene on teinud valikuid, mis nii paljudele ligimestele on valu valmistanud. Minuni jõudis informatsioon toimunu kohta alles siis, kui asi oli juba vana," ütles Tasmuth.

Tasmuth tunnistas, et UI kiitis Salveste enesetäiendamise välismaal heaks - teadmata tema pettustest -, aga õpe Helsingis oli hoopiski tasuta. Endiste kolleegide sõnul maksti selle eest koguni stipendiumi.

Põhjarannikule teadaolevalt on Salveste maakonnas inimesi oma laenude garandiks olema meelitanud.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles