Venemaalased rabavad Narva-Jõesuu kortereid

Sirle Sommer-Kalda
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
1980. aastatel ehitatud kuuekorruselisest puhke- ja ravikeskusest Karjakajakas saab OÜ Sfinks Ehituse abiga soojapidav ja nüüdisaegne elamu.
1980. aastatel ehitatud kuuekorruselisest puhke- ja ravikeskusest Karjakajakas saab OÜ Sfinks Ehituse abiga soojapidav ja nüüdisaegne elamu. Foto: Matti Kämärä

Narva-Jõesuu suurim elamuarendus Sunset Residence, mis kerkib Karjakajaka hotelli kohale, oli eilseks sarikapeoks peaaegu välja müüdud. Enamasti tunnevad kevadeks valmiva 67 korteri vastu huvi Venemaa elanikud.

Kuuekorruseline hoone, mis rajati 1980. aastatel Narva elektrijaamade töötajate puhke- ja ravikeskuseks ning tegutses hiljem hotellina Karjakajakas, on nüüd rekonstrueeritud korteriteks, mida reklaamitakse luksuslike ja nüüdisaegsetena. Endise hotelli kõrvale on kerkinud kolmekordne uus hoone, lisaks ridaelamud. Vabaduse tn 72 elamukompleksi arendaja on Eesti ja välismaisele kapitalile kuuluv OÜ Brave Capital.

Kuigi Sunset Residence'i korterid valmivad alles järgmise aasta kevadeks, on neist 60 protsenti välja müüdud, lisaks on mõned suuliselt broneeritud. "Selles mõttes võib öelda, et see projekt on väga edukas ja arendajal on soov Narva-Jõesuus uue projektiga edasi minna. Loodame, et leiame sobiva maatüki, kuhu ehitada ilusad majad," ütles OÜ Brave Capitali konsultant Pavel Ivanov.

Tema sõnul on 95 protsenti venemaalastest ostjad, kes soetavad iga aastaga Narva-Jõesuusse üha rohkem kortereid, hoolimata piiriületusega seotud ebamugavustest. "Narva-Jõesuu on Peterburist ainult 140 kilomeetri kaugusel ja siin on tunduvalt turvalisem puhata kui Venemaal. Narva-Jõesuus on ilus ja puhas rand, kõik räägivad vene keelt, on olemas venekeelne kool. Mõned inimesed mõtlevad isegi siia kolida."

Kaaluti pikalt

Ivanovil on Narva-Jõesuus kogemus ka uusarendusega aadressil Kesk tn 2, mille 18 korterist 16 omandasid Venemaa elanikud.

Sunset Residence'i 67 korterist pooled on stuudiokorterid, ülejäänud valdavalt kahe-kolmetoalised. "Kõige suurem korter on 163 ruutmeetrit ja asub kuuendal korrusel. "See on penthouse'i tüüpi avar kahe vannitoa, sauna, suurte akende ja rõduga korter," kirjeldas Ivanov. Hinnad jäävad vahemikku 79 900 ja 257 900 eurot.

OÜ Brave Capitali esindaja Aarne Orgna, kes teeb objektil ehituslikku järelevalvet, rääkis, et kuuekordne hotellihoone oli väga nigelas seisus ja seetõttu kaaluti pikalt, kas seda üldse tasub rekonstrueerida. Lõpuks otsustati siiski hoone alles jätta ja see võimalikult soojapidavaks ehitada.

"Energiatõhususe vallas pole me arenduses mingit hinnaalandust teinud. Seinad on soojustatud nii, et need vastaksid vabalt nõuetele ka kümne aasta pärast," kinnitas ta.

Lisandub uusi elamuid

Narva-Jõesuu aselinnapea Kalle Kekki märkis, et kuurortlinnas on ehitatud või pooleli kümmekond elamuarendust, millele tuleb peagi lisa. Näiteks on kehtestatud planeeringud Vabaduse tn 42 ja 44, kuhu kavandatakse kolmekordseid elamuid. "Linnasauna asemele jõe äärde peaks tulema kaheksakordne elamu. Planeering on praegu hindamisstaadiumis."

Kekki teada on uued majad hõivanud peamiselt Venemaa elanikud, kes on endale soetanud puhkekorteri. Kohalikke on ostjate seas üksikuid. "Linn eelistaks küll püsielanikke, kes oleksid maksumaksjad, aga kohalikud ei jaksa kahjuks uusarendustesse kortereid osta. Aga positiivne on see, et linnapilt paraneb oluliselt."

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles