VKG õlitehaste rivi saab lisa

Erik Gamzejev
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Priit Rohumaa ja Nikolai Petrovitš asetasid eile nurgakivi Petroteri teisele õlitehasele. Kahe aasta pärast peaks seal õlitootmine täie hooga käima.
Priit Rohumaa ja Nikolai Petrovitš asetasid eile nurgakivi Petroteri teisele õlitehasele. Kahe aasta pärast peaks seal õlitootmine täie hooga käima. Foto: Matti Kämärä

Viru Keemia Grupp jätkab põlevkivist õli tootmise laiendamist: eile sai Kohtla-Järvel nurgakivi teine Petroteri tehnoloogiat kasutav õlitehas, mis valmib 2014. aastal ja võimaldab õlitootmist suurendada veerandi võrra. 

60 miljonit eurot maksvas tehases töödeldakse aastas õliks ligemale miljon tonni põlevkivi. Rajatav tehas on analoogne 2009. aasta lõpus valminud Petroter I-ga, mis põhineb Eesti inseneride poolt täiustatud tahke soojuskandja tehnoloogial. Kui VKG vanemad õlitehased vajavad tooraineks tükipõlevkivi, siis Petroter suudab õli teha ka peenpõlevkivist.

Tulekul ka kolmas

VKG kavatseb alustada järgmisel aastal ka Petroter III ehitust, et saavutada piisav põlevkiviõli kogus diislikütuse tootmiseks 2015. aasta lõpus.

VKG juhatuse esimehe Priit Rohumaa sõnul on ettevõtte töötajad teinud suuri jõupingutusi alates Petroteri  tehnoloogia väljaarendamisest kuni esimese tehase töölepanekuni. "Täna võime täiesti  kindlad olla, et nii teine kui ka kolmas tehas saavad siia rajatud," sõnas Rohumaa, lisades, et otseselt ja kaudselt annab üks Petroteri tehas tööd poolele tuhandele inimesele, neist sajale tehases endas ja neljasajale väljaspool seda - kaevanduses, transpordiettevõtetes ja mujal.

VKG Oili tegevjuhi Nikolai Petrovitši sõnul ei näe ta probleeme ei teise ega kolmanda tehase töötajate värbamisega. "90 protsenti neist on uustulnukad, kes pole varem õlitööstuses töötanud. Arvestame suuremas osas Virumaa kolledži lõpetajatega," sõnas Petrovitš, märkides, et praegune keskmine brutopalk Petroteri tehases on suurusjärgus 800-900 eurot kuus.

Töötajatel palgatõusu väljavaated

Priit Rohumaa arvates võivad põlevkiviõlisektoris töötavad inimesed arvestada tulevikus palgatõusuga.  "Selles valdkonnas konkureerime töötajate pärast Eesti Energia ja Kiviõli Keemiatööstusega, ka neil on oma arenguplaanid. Häid inimesi on puudu, neid ei tule nii palju peale, kui oleks vaja. Meile tuleb juba praegu osa töötajaid - tehnolooge ja projektijuhte - Venemaalt, Valgevenest ja Leedust," sõnas Rohumaa.

Ta lisas, et VKG arengustrateegia põhiline muudatus toimus kolm aastat tagasi. "Siis keeldus Eesti Energia meid pikaajaliselt põlevkivikiviga varustamast ja pidime avama oma kaevanduse. Et kaevandamisel tekib proportsionaalselt nii tükikivi kui peenikest põlevkivi, siis tuleb meil viimase ärakasutamiseks kiiresti välja ehitada Petroter tehnoloogia tüüpi tehased. See võimaldab meil iseseisvalt tegutseda ja kompleks välja arendada," sõnas Rohumaa.

Pärast kolmanda Petroteri ja rafineerimistehase valmimist edasisi õlitootmise suurendamise plaane VKG-l Rohumaa sõnul praegu ei ole. Ta selgitas, et õlitööstuses toob iga lisanduv võimsus kaasa vajaduse ka täiendavateks  kaudseteks investeeringuteks. "Kui üks õlitehas ise maksab 60-70 miljonit eurot, siis täiendavaid kulutusi tuleb teha suurusjärgus 30-40 miljonit. Kui tahaksime ehitada veel ka neljanda ja viienda tehase, siis tuleks ka kaevandust, konveiereid, elektri tootmist ja alajaamu laiendada. Niivõrd kapitalimahukas valdkonnas tuleb algusest peale teha kõike väga õiges suuruses," ütles Rohumaa.

Tema sõnul toob põlevkivitööstuse laienemine üha suuremat tulu ka riigile. "Põlevkivi puhul kasutatakse ära kogu tema potentsiaal, sellest saab nii mootorikütuseid kui ka elektri- ja soojusenergiat. Maksutulu ühe põlevkivitonni väärindamisel on päris suur - viimaste arvestuste järgi saab riik 14 eurot iga tonni kohta ja see tõuseb järsult seoses eelseisvate maksumuudatustega," sõnas Rohumaa.

Kohtla-Järve linnapea Jevgeni Solovjov tänas VKG omanikke juhte ja omanikke, et nende tegevus teeb riiki ja inimesi rikkamaks. "Tänu sellele tuleb ka Kohtla-Järvele uusi töökohti ja linnaeelarve saab tulusid juurde," sõnas  Solovjov.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles