VKG jätkab põlevkivi ostmist Eesti Energialt

Külli Kriis
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Peenpõlevkivi tuleb Ojamaalt praegu rohkem, kui uus õlitehas seda kasutada suudab, sestap on otstarbekas tükikivi vanade tehaste jaoks pigem juurde osta.
Peenpõlevkivi tuleb Ojamaalt praegu rohkem, kui uus õlitehas seda kasutada suudab, sestap on otstarbekas tükikivi vanade tehaste jaoks pigem juurde osta. Foto: Matti Kämärä

Äsja sõlmitud lepingu kohaselt jätkab Viru Keemia Grupp Eesti Energia Kaevandustelt õlitootmiseks sobiliku tükipõlevkivi ostmist, et Ojamaa kaevanduses tootmismahtu mitte põhjendamatult üle paisutada.

Praegune, 2012. aasta algul jõustunud tükipõlevkivi tarneleping kehtib käesoleva aasta märtsi lõpuni ning prognoosi kohaselt müüb Eesti Energia Kaevandused sel ajavahemikul VKG-le ligemale 1,6 miljonit tonni õlikivi. Kehtiva lepingu sõlmimise eel ütles VKG juhatuse esimees Priit Rohumaa, et leping kindlustab õlitööstuse tooraine ajani, kui VKG suudab hakata põlevkivi kaevandama oma Ojamaa kaevandusest.

Peenkivi jääks liiga palju üle

Nüüd sõlmitud lisakokkuleppe alusel ostab VKG Eesti Energia Kaevandustelt üheksa kuuga veel ligemale 600 000 tonni tükipõlevkivi.

"Oleme kogu aeg soovinud osta nii palju põlevkivi kui võimalik," ütles VKG arendusdirektor Jaanus Purga, et kindlasti pole asi selles, et Ojamaa kaevandus ei suudaks piisavalt toota. "Tuleb endale aru anda, kuhumaani on mõistlik praeguses etapis tootmist suurendada."

Purga selgitas, et kuigi Ojamaalt väljatakse väga hea proportsiooniga tükikivi, pole selle tootmine ja tarbimine praegu veel tasakaalus. "Seni on meil rohkem tükikivi tarbivaid Kiviteri tüüpi õlivabrikuid. Peenkivi kasutab ainult uus Petroteri õlitehas ja kuni järgmised seda tüüpi tehased pole valminud, on meil otstarbekas balansseerimiseks tükikivi juurde osta, et Ojamaal tootmist mitte mõttetult üles paisutada ja peenkivi lattu ootele toota. See on mõistlik ka maavara säästva kasutamise seisukohalt."

Purga sõnul alustatakse lähiajal Eesti Energia Kaevandustega läbirääkimisi juba järgmise tükipõlevkivi ostu lepingu jaoks. "Kindlasti on ka neile kasulik meile tükipõlevkivi toota ja müüa," ütles ta.

Eesti Energia tükikivi ei vaja

Eesti Energia enda elektri- ja õlitootmine tükipõlevkivi ei kasuta.

"Tarnete kindlustamiseks nii elektri- kui ka õlitootjatele tuleb meil suurendada tootmismahtu nii Estonia kaevanduses kui ka Narva karjääris," rääkis Eesti Energia Kaevanduste juhatuse liige Veljo Aleksandrov. "Möödunud aastal sulgesime varude ammendumise tõttu Aidu karjääri, käesoleval aastal lõppeb põlevkivi ka Viru kaevanduses."

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles