Nädalavahetusel jagub elamusi pealinnast piirilinnani

Sirle Sommer-Kalda
, ajakirjanik
Copy
Aidu veemaailmas saab laupäeval kanuuga sõita ja saunatada. Pilt on illustreeriv ja tehtud "Aidu Cup'il".
Aidu veemaailmas saab laupäeval kanuuga sõita ja saunatada. Pilt on illustreeriv ja tehtud "Aidu Cup'il". Foto: Matti Kämärä / Põhjarannik

Projekti "Pealinnast piirilinna" tähtsündmus kutsub nädalavahetusel avastama Eestimaa põhjaranniku põnevaid paiku. Ida-Virumaal lööb kaasa poolsada turismiettevõtet ja -asutust.

Laupäeva südapäeval on põhjust seada sammud Toila sadamasse, kus meresõitu pakub ajalooline puidust päästepaat Tuule. "Kogume paadi rahvast täis ja läheme merele. Võimalus Tuulega sõita on vahemikus kella 12-14," rääkis Toila vabatahtliku merepäästeühingu juhatuse liige Kristi Ruusamäe.

Paadipääsme saab osta 5 euro eest; tavapäraselt sõidutatakse gruppe ettetellimisel. Sõitudest teenitud raha läheb Toila vabatahtliku merepääste toetuseks.

Vett ja maad pidi

Veesõidule oodatakse ka Aidu karjääri. Laupäeval kella 10-15 on huvilistele varuks eripakkumine: kanuumatk (15 eurot inimene) sisaldab sauna ja kümblustünni kasutamist. "Korraga mahub saunatama kuni 10 inimest ja vee peale 24 inimest. Mõistlik on ette registreerida − siis saab arvestada, et kanuu on kindlasti olemas," ütles korraldaja Hardi Murula.

Aidu karjääri saab nädalavahetusel ka jalgsi avastada. Kahepäevasel seikluslikul loodusmatkal liigutakse nii jalgsi kui ka tõukeratastel.

"Seikluslikud elemendid on kanalite ületamised parvedel ja poomil, sportlikud laskumised ja tõusud rusunõlval, tõngermaa läbimine jne. Marsruudile jäävad Hiiemägi, Ojamaa kaevanduse konveier, langatusala, üleujutatud tranšeed, mitmesugused rekultiveeritud metsad, Sipelgamägi, rekultiveeritud põllud ja sõudekanal," tutvustas Alutaguse matkaklubi juht Ingrid Kuligina.

Kuligina sõnul ei piirdu nädalavahetuse matkavalik Aiduga. Näiteks kogunetakse pühapäeval Lüganusel, et alustada jalgsiretke muistses Askele kihelkonnas − matkasõpradel avaneb võimalus testida uut muinasajateemalist marsruuti. Pühapäevale on kavandatud ka tõukerattaretk endises töölisasulas Kohtla-Nõmmel. 

Osaühingu Minest korraldatud põlevkivimatkal näeb aga Küttejõu kaevanduse, karjääri, tööstuse ja inimtegevuse jälgi.

Tubased tegevused 

Nädalavahetusel pakub Eestimaa põhjarannik ka hulga tubaseid tegevusi. Näiteks Sillamäe muuseumis saab kahel päeval aimu, mida kujutas endast praegune tööstuslinn kuurortlinnana. Narva − Revali postimaanteel asus 19. ja 20. sajandil Sillamäggi Kuurhaus, mis mahutas kohvikut, tantsusaali ja postijaama − selle aja hõngu saabki Sillamäel nuusutada.

Mitmekesine programm ootab ka Narva muuseumi külastajaid. Näiteks pääseb nii laupäeval kui ka pühapäeval Narva linnuse torni, kus 51 meetri kõrguselt avaneb panoraamvaade Narva linnale, Kreenholmi manufaktuurile ja Venemaale. Vaivara Sinimägede sõjamuuseumis peab laupäeval kell 17.30 loengu kollektsionäär Aleks Kivinuk, kel on aastatepikkuse kogumise tulemusena terve Vabadusristide kollektsioon. 

Nädalavahetuse ettevõtmises lööb eripakkumiste ning mitmesuguste tegevustega kaasa ka hulk toitlustus- ja majutusettevõtteid. Täpsema info leiab veebilehelt www.pealinnastpiirilinna.ee.

"Pealinnast piirilinna" on Leaderi tegevusgruppide koostööprojekt, mille eesmärk on kasvatada Eesti põhjaranniku tuntust ja elavdada koostööd piirkonna turismiettevõtjate vahel.  

Kirderanniku koostöökogu esindaja Signe Müür selgitas, et eesmärk on toetada just väikseid turismi- ja toitlustusvaldkonnas tegutsejaid, kes soovivad tuge ettevõtte turundamisel. "Projekti tähtsündmusel on korraga suur hulk ettevõtteid nähtaval − tänu ühisturundusele haakisid ettevõtjad end meelasti sappa. Projekti raames on toimunud ja toimub ettevõtjatele ka mitmesuguseid koolitusi."

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles