Muuseumiööl uuritakse mustreid

Põhjarannik
Copy
Kohtla-Nõmmel asuva kaevandusmuuseumi muuseumiöö peamine läbiviija on Enn Käiss, keda võibki sageli leida kivide ja kivimite kambas.
Kohtla-Nõmmel asuva kaevandusmuuseumi muuseumiöö peamine läbiviija on Enn Käiss, keda võibki sageli leida kivide ja kivimite kambas. Foto: Matti Kämärä / Põhjarannik

Sel laupäeval toimuva muuseumiöö teema "Mustrid" kutsub külastajaid tabama mustreid elus meie ümber − kultuuris, ühiskonnas, looduses − ning küsima, milliste mustrite osad me ise oleme. Muuseumiööl osaleb ka kümme Ida-Virumaa suuremat või väiksemat muuseumi.

Illuka mõisa muuseumiöö koosneb erisugustest mustritest, sh muusika, kunsti, liikumise ja aabitsa omad. "Kuna tegemist on mõisakooliga, lähtubki kava haridusteemast. Aabitsamustrite näitus pannakse kokku kooli direktori Anneli Bogensi aabitsate kogust, mille vanim aabits on sama vana kui mõisahoone − see pärineb 1888. aastast. Peale selle on meil külas "Öökull Öösikese aabitsa" autor Linda Tross, kes on ise kunagi Illuka koolis õppinud," räägib Illuka mõisa administraator Ene Raudar.

Kell 20 ja 22 algavad Narva muuseumi kunstigaleriis tasuta ekskursioonid muuseumi ning Eesti tarbekunsti- ja disainimuuseumi koostöös valminud näitusele "Mustrid: Kreenholmi tekstiilidisain 1963-2005", mis tutvustab lähemalt Kreenholmi manufaktuuri tekstiilitoodangut ja seda kujundanud kunstnikke.

"Näitusel on rohkelt näiteid, kuid seejuures siiski vaid väike valik Kreenholmi toodangust läbi aastate. Muuseumiöö külastajaid oodatakse täiendama ka näitust ja muuseumi kogusid, tuues või saates säilinud isiklikku fotomaterjali Kreenholmi kangaste kasutamisest," ütleb muuseumi ürituste juht Mihhail Peretotškin.

Iisaku muuseumi direktor Marika Oolberg ütleb, et muuseumiööl tahetakse edasi anda Ida-Viru mustreid ja värvikirevust − just eri rahvaste tantsude, laulude ja rahvariiete värvide kaudu. "Meil on väga hea koostöö vähemusrahvuste ümarlauaga ja tänu sellele tutvustavad erisugused kultuuriseltsid oma kultuuri. Näiteks valgevenelane Ruslan oma perega pakub muuseumiööl kohapeal tšeburekke. Iisaku kollektiivid, kes pääsesid suurele peole, näitavad oma rahvatantse," räägib Oolberg.

Kohtla-Nõmmel asuva kaevandusmuuseumi muuseumiöö peamine läbiviija on kivivana Enn Käiss, kes peab esmalt ettekande teemal "Miljonite aastate vanused mustrid". Käiss on muuseumiööks koostanud ka näituse "Eesti ja lähinaabrite maavarad ja kivistised" ning samuti korraldatakse kivististe otsimiseks minimatk. Kohapeal tegutsevas TalTechi Virumaa kolledži töötoas õpetatakse pisemaid kaleidoskoope valmistama.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles