Kohtla-Järvel ja Narvas tähistatakse Eesti lipu sünnipäeva

Sirle Sommer-Kalda
, ajakirjanik
Copy
Eesti lipu 135. aastapäeval kogunevad eesti keele ja kultuuri huvilised ka Narva.
Eesti lipu 135. aastapäeval kogunevad eesti keele ja kultuuri huvilised ka Narva. Foto: Joel Kirber

Järgmisel teisipäeval, 4. juunil kutsub Virumaa kolledž sinimustvalgele ühispildile ja kõnekoosolekule. Eesti lipu 135. sünnipäevale pühendatakse pidulik kõnekoosolek ka Narvas. 

Tallinna tehnikaülikooli Virumaa kolledž kutsub Kohtla-Järve asutusi ja ettevõtteid tähistama 4. juunil Eesti lipu päeva − kõnekoosolek ja ühispildistamine toimub südapäeval.

Temaatiline viktoriin 

"Ida-Virumaa on imeline piirkond nii looduse kui ka erinevate rahvuste poolest. Hoides au sees riigikeelt ja -kultuuri, hindame samaväärselt ka teiste maakonnas elavate rahvaste identiteeti. Virumaa kolledž on ehe näide sellest, kuidas sõbralikult töötavad ja õpivad koos rohkem kui kümne rahvuse esindajad. Meid ühendab võrdväärselt nii huvi teaduse ja tehnika vastu kui ka austus eri kultuuride vastu," ütles kolledži arendusdirektor Mare Roosileht.

Kõnekoosolekul räägitakse trikoloori tekkeloost ja riigilipuks kujunemisest. Samuti okupatsiooniajal lipu heiskajate põnevatest ja riskantsetest seikadest ning rahvussümboli staatusest praeguses Eestis. Harival ja pidulikul üritusel saab uurida Eesti lipu teemaliste raamatute näitust ning panna end proovile temaatilises viktoriinis. Pidulikul kõnekoosolekul osalevad nii kolledži üliõpilased, töötajad kui väliskülalised Valgevene Polotski riiklikust ülikoolist. Oodatud on kõik huvilised.

"Tulge võimaluse korral rahvusvärvides rõivastes − näiteks sinise, musta või valge pluusiga − ja kui saate, võtke palun kaasa käsilipp. Teeme toreda sinimustvalge ühispildi," pöördus Roosileht kõikide kohtlajärvelaste poole. 

Südamlikud lood kantakse ette

Narva eesti gümnaasiumis algab kõnekoosolek kell 17. 

Narva eesti gümnaasiumi direktor ja ajaloolane Uta Kroon-Assafrei kõneleb Eesti lipu ajaloost ning major Rein Steinfeldt rahvussümbolite tähtsusest nüüdisaja Narvas. Narva eesti seltsi esimees Ants Liimets keskendub Narva ja Ida-Virumaa eestikeelse hariduse olukorrale ning selle tulevikule.

Virumaa eesti hariduse selts on välja kuulutanud sinimustvalge lipu kirjutiste ja mälestuste kogumise võistluse (kirjapanekuid teemal "Minu Eesti lipu lugu" oodatakse veel kuni 2. juunini) ning kõnekoosolekul loetakse südamlikumad lood ette. Piduürituse lõpus lauldakse Kirderanniku kooriga neli isamaalist laulu. Narva eesti gümnaasiumi noored tantsivad rahvatantse ning esitavad Eesti lipu teemalise luulepõimiku. 

"Kui Virumaa eesti hariduse selts sel kevadel asutati, otsustasime kohe, et hoolime kogu Ida-Virumaa hariduse ja kultuurielu käekäigust. Kuna emakeelepäeva kõnekoosolek oli Kohtla-Järvel, siis otsustasime Eesti lipu päeva ürituse teha Narvas. Meie lipu 135. aasta verstapost tundus oluline, et seda üritust puhtast entusiasmist korraldada," selgitas seltsi juhatuse liige Kaire Viil. 

Eestluse elujõu taaskäivitamine

Haridusseltsi liikme, õpetaja Kai Kiiveri sõnul on Eesti riik loodud selleks, et säilitada ja kanda eestlust läbi aegade, ent paraku räägitakse Ida-Virumaast tihti kui venekeelsest paigast, kus eestlasi justkui polevatki.

"Ida-Virumaa inimestel on põhiseaduslik õigus kasvatada oma lapsed üles eestlastena. Mitmetes Ida-Viru omavalitsustes pole näiteks eestikeelseid huviringe, noortekeskusi, treeninguid. Eestikeelseid avalikke üritusi on vähe. Sageli tulevad Eesti riiki esindavad organisatsioonid siia kohale, kaasas vaid venekeelsed voldikud. Paljud eesti pered on alla andnud ning lahkunud kodukandist Ida-Virumaalt sinna, kus eesti keel ja meel pakuvad laste kasvatamiseks tuge."

Kiiver leidis, et eestluse elujõu küsimus vajab Ida-Virumaal taaskäivitust. "Kui soovime oma kogukonda säilitada ja kasvatada, peame sel teemal ise tihedamini ja selgemini sõna võtma."

Eesti lipu päeva pidulikule kõnekoosolekule on oodatud kõik eesti keele, kultuuri, ajaloo ning eestluse huvilised. "Üritusele võib tulla kogu perega. Meid rõõmustab, kui virulased saavad käia harivatel avalikel tasuta üritustel, et hoida siinset eestlust ning talletada ühiseid kultuurimälestusi. Sügisel toimub samuti mitu harivat eestikeelset üritust kõikidele eestluse huvilistele," rääkis Kaire Viil.

Eesti lipu päevale pühendatud kõnekoosolek algab kell 17. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles