Kahe päeva jooksul kaks põnevat etendust

Põhjarannik
Copy
Tiit Alte: "Tükki "Ulgumerel" tasub igal juhul vaatama tulla, sest see on kirjutatud 1961. aastal, aga see tundub ülimalt päevakajaline. Kindlasti leiab milleski paralleeli tänapäeva Eestiga, sest seal on olemas ka demokraatia kitsaskohtade analüüs."
Tiit Alte: "Tükki "Ulgumerel" tasub igal juhul vaatama tulla, sest see on kirjutatud 1961. aastal, aga see tundub ülimalt päevakajaline. Kindlasti leiab milleski paralleeli tänapäeva Eestiga, sest seal on olemas ka demokraatia kitsaskohtade analüüs." Foto: Peeter Lilleväli / Põhjarannik

Reedel, 14. juunil näeb Liimalas Tulivee keskuse välilaval kell 18 näitetrupi KOKK lavastust "Külmetava kunstniku portree" ja laupäeval, 15. juunil Sonda rahvamajas kell 19 teatri KaRakTer satiirilist komöödiat "Ulgumerel".

Slawomir Mrožeki "Ulgumerel" on abstraktne satiiriline komöödia kolmest parvega ulgumerele sattunud mehest, keda kimbutavad nälg ja võimuiha.

"Tegu on omapärase pildikesega, kus vaadeldakse lähemalt diktatuuri tekkimise ja inimesega mainipuleerimise probleeme. Lugu on ühest kandist naljakas ning teisest traagiline. Tükki tasub igal juhul vaatama tulla, sest see on kirjutatud 1961. aastal, aga see tundub ülimalt päevakajaline. Kindlasti leiab milleski paralleeli tänapäeva Eestiga, sest seal on olemas ka demokraatia kitsaskohtade analüüs," ütleb Põhjarannikule Tiit Alte, kes on selle lavastuse juures konsultandi rollis.

Harrastusteatri etenduse lavastaja on Aavo Soots, tema assistent Riina Vaher, heli ja valgust teeb Robin Täpp või Mardo Leikmann. Suure rollis näeb Üllar Heinsaart, Keskmise omas Aavo Sootsi, Väikesena astub üles Kaido Piiroja, postiametnikku mängib Henrik Lainvoo või Hannes Tiinas ning majateenrit Hannes Tiinas.

KaRakTeri lavastuse "Ulgumerel" esietendus oli 3. augustil 2018 ning seda pääseb Sondas vaatama 7eurose pileti eest.

"Külmetava kunstniku portree" on Märt Kivastiku tuntud näidend. Konrad Mägi oli maalikunstnik, kelleta oleks jäänud Eesti kunst ilma suurepärasest värvinägemusest ning tervest maailma nägemise ja tõlgendamise viisist. Nii kirjutab Enn Kunila oma eessõnas 2017. aastal ilmunud raamatule "Konrad Mägi".

Mart Kivastiku näidendi abil saab vaataja heita pilgu mitme tolleaegse Eesti kunstniku otsingutesse. Näidendis ristub Konrad Mägi tee Aleksander Tassa, Nikolai Triigi ja mitmete teistega. Esile kerkib Mägi rahutu tung edasi liikuda, ikka Pariisi suunas. Nagu ta näidendis räägib: "Pole paremat tunnet kui ärasõidu tunne. Ükstapuha kust. Ükstapuha kelle juurest. Siis on tunne, et kõik on veel ees." Mis teda ajendas? Kohe näidendi alguses ütleb Mägi: "Eestis on mul lihtsalt külm." 

Et publikul ei oleks, võib ennast Tulivee keskuse välilava ees istumiseks vajaduse korral soojemalt riietada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles