Lüganuse kutsub jälle laadale

Põhjarannik
Copy
Lüganuse maarahva laadale minnakse ennekõike ikka talukauba ja laadamelu pärast.
Lüganuse maarahva laadale minnakse ennekõike ikka talukauba ja laadamelu pärast. Foto: Matti Kämärä / Põhjarannik

Laupäeval toimub Lüganusel järjekorras juba neljas maarahva laat. 

"Müüjaid on iga aastaga rohkem, sel aastal on juba kolmekohaline number täis," rõõmustas laada üks peakorraldajaid Anne Kalamäe Lüganuse küla seltsist. 

Mõned uued müüjad on Lüganuse laada ise avastanud ja end sinna pakkunud, ent korraldajad on neid ka ise otsinud ja hästi palju kutseid saatnud. Kõik ei vaevu vastamagi, aga neid on ikka ka, kes end kirja panevad või annavad teada, et sel aastal kohe kuidagi ei jõua, aga edaspidi küll. 

"Eelmistel laatadel oleme toidukraami müüjatega natuke hädas olnud, sel aastal on neid omajagu rohkem. Vorsti ja sinki ja leiba ja suitsukala ja Peipsi sibulat ja küüslauku ja mett muidugi ka," loetles Kalamäe, mis talle esimesena pähe tuli. 

Üks müüja tuleb laadale halvaade ja käsitöökommidega. Kas Lätist või Leedust, polnud Kalamäel täpselt meeles, aga ise ta selle laada üles leidis ja end sinna pakkus. Üks puukool on ka kusagilt sealt kandist tulemas, puukoole tuleb muidugi Eestist ka, kokku vähemalt kuus-seitse. 

Tullakse lambanahkadega, keraamikaga, aia- ja põllukraamiga, metsamarjade ja seentega, ohtralt muidugi käsitööga ja päris mitu vanakraamimüüjat on ka. 

"Autod on meil seekord teised, Møller Auto asemel tuleb Silberauto; on pelletiahjud ja natuke põllumajandustehnikat ka. Kanu, hanesid ja parte saab osta, küülikuid vist ka. Üks naine tuleb kohapeale näitama, kuidas küülikuvillast lõnga kedrata. Tema pidi ka küülikud kaasa võtma, aga mitte müügiks; müüma tuleb neid keegi teine."

Rohkem müüjaid tähendab, et laadaplats laieneb ja hõlmab nüüd teisel pool teed suurema ala. 

Esimest korda tuleb laadale oma pileteid müüma Eesti Kontsert.  

Samuti esimest korda on laadal kohal orkester − Kunda linnaorkester. 

"Puhkpill sobib laada juurde ikka väga hästi," on Kalamäe veendunud. 

Veel on laadal esimest korda kohal ennustaja. Valla päeval on see Lõuna-Eestist pärit naine ennegi käinud, nüüd tahtis rahvas teda ka laadal näha.  

Muidugi on laada lahutamatuks osaks õnneloos ja oksjon, lastele batuut ja ponisõit. Kohalikud taidlejad loomulikult ka. 

Kell kümme algavat laadapäeva juhib Aare Rebban, kell 18 esinevad Kalle Sepp ja Mikk Tammepõld ning päeva lõpetab simman ansambliga Detail.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles