Seenepäev harib ja pakub maitseelamusi

Sirle Sommer-Kalda
, ajakirjanik
Copy
Eelmisel aastal oli RMK Kauksi looduskeskuse näitusel esindatud ligi 200 liiki seeni.
Eelmisel aastal oli RMK Kauksi looduskeskuse näitusel esindatud ligi 200 liiki seeni. Foto: Matti Kämärä / Põhjarannik

Pühapäeval, 22. septembril oodatakse huvilisi RMK Kauksi looduskeskusesse seeneperepäevale. Uusi teadmisi saab nii juhendatud seeneretkelt kui mitmelt väljapanekult.

Kohtla-Järvelt ja Jõhvist väljuv tellitud buss sõidutab esmalt asjatundja seltsis seenele − sel aastal võetakse suund kas Kurtna või Kotka kandi metsadesse. Seejärel liigutakse Kauksi külastuskeskusse, kus saab osaleda mitmesugustes õpitubades ja on avatud traditsiooniline seenenäitus.

Mitu näitust

Eelmisel aastal tegi Kauksi seenenäitus liigirikkuselt ära nii Eesti loodusmuuseumi kui ka Sagadi metsamuuseumi väljapanekule ning seal oli esindatud 196 liiki. Tänavusi näituseseeni alles minnakse korjama.

Lisaks saab uudistada Eesti loodusmuuseumi rändnäitusi "Seenegurmaanid" ja "Seente hoidistamine". 

"Seenegurmaanid" ei kõnele mitte head toitu nautivatest inimestest, vaid teistest seente austajatest: seeneussidest, mardikatest, tigudest ja väiksematest imetajatest, kellele seened on maitsvaks suutäieks või turvaliseks elupaigaks. Näitusel leiab vastuse ka küsimustele, kas ussitanud seent tohib süüa ning miks kukeseen ei ussita.

"Seente hoidistamine" annab näpunäiteid seente hoidistamise eri viisidest, et seened saaksid purki õigeid võtteid kasutades ning oleksid hiljem ohutud süüa. Lisaks saab teada, mida seened sisaldavad ning miks mõnedel inimestel seeneroad vaevusi tekitavad.

Seenemaitse suhu 

Seened ei ole seeneperepäeval üksnes silmailuks, vaid neid saab ka maitsta. "Inimesed alati küsivad, kas tuleb ka vähetuntud seente degusteerimine. Ikka tuleb," lubas Kauksi külastuskeskuse teabejuht Aune Ferschel.

Avatud on ka Kauksi ja Kuru külaseltsi tegusate naiste kohvik, kus müüakse seenepirukaid ja teisi metsaandidest valmistatud hõrgutisi.

Seeneperepäev toimub pühapäeval kella 11-15; üritus on tasuta. Koht bussis maksab 3 eurot, koolieelikutele on sõit tasuta. Bussisõiduks on vajalik eelregistreerimine.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles