Teadlaste ööl pannakse teadus proovile

Sirle Sommer-Kalda
, ajakirjanik
Copy
Teadlaste ööl saavad Virumaa kolledžis särada noored keemikud.
Teadlaste ööl saavad Virumaa kolledžis särada noored keemikud. Foto: Peeter Lilleväli / Põhjarannik

Tänavuse, 14. korda toimuva teadlaste öö festivali teema on 101 eksperimenti ja hüüdlause "Pane teadus proovile!". Neljapäeval, 26. septembril kogunevad teadushuvilised Jõhvi gümnaasiumis ja päev hiljem Virumaa kolledžis.

Festivali eesmärk on edendada teadmistepõhist mõtteviisi igas Eestimaa nurgas. Jõhvi gümnaasium kutsub selleks kokku nii oma linna kui naaberkoolide Toila, Mäetaguse ja Illuka õpilased ning koolist saab üheks päevaks teaduslabor.

Kooliellu vaheldust 

"Festivali korraldamine on hea võimalus populariseerida noorte hulgas loodusteadusi ning anda neile võimalus tunnis õpitud teadmisi töötubades rakendada. Kindlasti toob festival kooliellu vaheldust ning tõhustab aineõpetajate omavahelist koostööd, aidates õppeaineid omavahel lõimida," ütles Jõhvi gümnaasiumi direktor Tatjana Ait.

Lisaks praktilistele töötubadele ja teadusteatri etendustele tutvustatakse Eesti ülikoolides õpetatavaid erialasid, kus läheb vaja väga häid teadmisi keemiast, bioloogiast, geograafiast ja füüsikast. Festivalipäev algab kriminalistika loenguga.

Tallinna tehnikaülikooli Virumaa kolledž osaleb teadlaste öö festivalil juba 9. korda ning ootab huvilisi reede õhtul, mil tegevusi jagub kella kuuest üheksani.

"Kutsume Ida-Virumaa elanikke üheskoos läbi viima suuremaid ja väiksemaid eksperimente. Noored leiutajad saavad valmistada lõbusa vurri ja helkuri, uurides, millised füüsikaseadused selle juures kehtivad. Keemiahuvilised saavad eraldada lihtsate vahenditega banaani rakkudest ja süljest silmaga nähtava DNA ning konstrueerida molekule," tõi kolledži turundus- ja kommunikatsioonijuht Anna Kaljusaar näiteks.

Vesi puhtaks 

Eksperimendis "Kas vesi saab puhtaks?" saavad osalejad ehitada vee filtreerimistorni ning teada, kuidas töötavad kodus kasutatavad veefiltrid. Lisaks on võimalik valmistada paberit koduste vahenditega ja uurida katsete abil staatilise elektri maailma.

Uudishimulikel võib olla huvitav teada, et paberil olevad pildid võivad mängida muusikat ning mis hääli teevad puu- ja juurviljad. Nutikate energeetikute teaduskohvikus näidatakse aga vahvaid trikke, mis teevad elu lihtsamaks ja põnevamaks.

"Täiskasvanutel on unikaalne võimalus osaleda keelekohvikus "101 uut eestikeelset sõna", kus saab teada, millised on põnevaimad uued sõnad ja kuidas on muutunud väljendite tähendus," märkis Kaljusaar. Samuti on võimalik tutvuda targa maja prototüübiga ja kogeda virtuaalreaalsust.

Terve õhtu jooksul on avatud lõbus lasteala, on võimalik meenutada 1960ndate arvutimänge ja kaevandada maavarasid. Traditsiooniliselt lõpetab õhtu ilutulestik.

Töötoad on tasuta, kuid vajalik on registreeruda kolledži kodulehel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles