Suuremeelne Eesti riik maksab taasiseisvumise vastastele 3000 eurot pensioni (2)

Erik Gamzejev
, ajakirjanik
Copy
Nikolai Zahharov ütleb, et pole 77aastasena oma vaateid muutnud ja usub, et vasakpoolsed võtavad maailmas võimu.
Nikolai Zahharov ütleb, et pole 77aastasena oma vaateid muutnud ja usub, et vasakpoolsed võtavad maailmas võimu. Foto: Sotsiaalmeedia

Jõululaupäeval 78aastaseks saaval omaaegsel Kohtla-Järve kompartei liidril ja interliikumise juhtfiguuril Nikolai Zahharovil on põhjust pöialt hoida, et iseseisval Eesti riigil aina paremini läheks. Sellest oleneb, kui palju kerkib järgmisel kevadel tema igakuine ülemnõukogu saadiku eripension, mis on praegu 3006 eurot ja 75 senti. 

Zahharov kuulub nende  paarikümne elus oleva ülemnõukogu liikme hulka, kes ei hääletanud 1991. aasta 20. augustil Eesti taasiseseisvumise poolt, ent kellele Eesti maksumaksjad maksavad siiani ülemnõukogu saadiku eripensioni. Selle suurus on 75 protsenti praeguse riigikogu lihtliikme 4009eurosest palgast. Iga aasta 1. aprillil on see summa kerkinud Eesti sotsiaalmaksu laekumise ja tarbijahinnaindeksi kohaselt.    

Riigikogu kantselei andmetel kulus ajavahemikus 1996-2017 seitsmele elus olevale Ida-Virumaalt valitud ülemnõukogu liikmele, kes ei hääletanud Eesti iseseisvumise poolt, eripensioni maksmiseks ligikaudu 2,5 miljonit eurot. Need saadikud olid peale Nikolai Zahharovi veel Vladimir Kuznetsov, Anatoli Novohatski, Pavel Grigorjev, Viktor Andrejev, Vitali Menšikov ja Nikolai Zolin. 

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles