Kohtla-Järvel toimuvad ukraina kultuuri päevad ning avatakse ukraina muuseum

Irina Kiviselg
, ajakirjanik
Copy
Tatjana Ivuškina liikus oma unistuse elluviimise poole mitu aastat ning nüüd lõpuks avab ukraina kultuuri muuseum Kohtla-Järvel oma uksed.
Tatjana Ivuškina liikus oma unistuse elluviimise poole mitu aastat ning nüüd lõpuks avab ukraina kultuuri muuseum Kohtla-Järvel oma uksed. Foto: Peeter Lilleväli / Põhjarannik

Ukraina kaasmaalaskonna Dva Koljorõ entusiastide loodud ja Kohtla-Järvel Pisuhänna 6 asuvas suures korteris endale koha leidnud ukraina kultuuri muuseum avab külastajatele peagi uksed. Muuseumi pidulik avamine on kavas juba laupäeval ning see sündmus on sätitud ühele ajale 31. oktoobrist 3. novembrini toimuvate ukraina kultuuri päevadega.

Ukraina kultuuri muuseum registreeriti ametlikult rohkem kui kaks aastat tagasi, ent selle loojatel kulus palju aega sobivate ruumide leidmiseks ja remontimiseks ning ekspositsiooni kujundamiseks. Nüüdseks on kõik peaaegu valmis ning juba laupäeval, 2. novembril ootab ees muuseumi pidulik avamine, kuhu on kutsutud palju külalisi, teiste seas ka välismaalasi.

"Ukraina muuseumi avamine on Eesti ukrainlastele väga oluline," ütles muuseumi perenaine ja ukraina kaasmaalaskonna Dva Koljorõ esimees Tatjana Ivuškina. "Selle loomiseks kulus aastaid ning koguti kokku üle 1000 ukraina rahvakultuuri tutvustava eksponaadi. Eestis elab palju ukrainlasi, aktiivselt tegutsevad kaasmaalaskonnad ning neil kõigil on rahvakultuuriesemete kogud, ent mitte ühtegi päris ukraina muuseumi Eestis seni polnud. Seepärast seadsin endale eesmärgiks avada kaevurilinnas, kus ma ka ise elan, täisväärtuslik ukraina kultuuri muuseum, et kõik soovijad saaksid neile sobival ajal tulla ning selle põneva ja omanäolise riigi ajaloo ning kultuuriga lähemalt tutvust teha."

Peole oodatakse ka kaugeid külalisi: Zaporižžjast tuleb kohale tikandimeister Valentina Melai ning Petrykivkast kohalike maalingute meister Natalia Rybak. Ukraina teenelise kultuuritegelase Larissa Kuptšinskaja juhendatav rahvalaulu- ja -tantsuansambel Oksamit aga on Zaporižžja linna visiitkaart ning Ukraina paremaid ansambleid.

Käsitöömeistrid tutvustavad oma kunsti ning korraldavad huvilistele ka meistriklasse. Ansambel, mille koosseisu kuulub üle 20 laulja, muusiku ja tantsija, astub üles mitmes linnas: neljapäeval, 31. oktoobril kell 18.30 saab neid kuulata ja vaadata Sillamäe kultuurikeskuses, reedel, 1. novembril kell 14 Jõhvi Mihkli kirikus ja kell 17.30 Narva linnuses ning pühapäeval, 3. novembril kell 17 Kohtla-Järve kultuurikeskuses. Sissepääs kontsertidele on tasuta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles