"IDeeJazz" toob Narva Oscarile kandideeriva filmi muusika

Teet Korsten
Copy
Kadri Voorand ja Mihkel Mälgand.
Kadri Voorand ja Mihkel Mälgand. Foto: jazzkaar.ee

7.-9. novembrini Narvas toimuv rahvusvaheline džäss- ja rütmimuusika festival "IDeeJazz" toob Narva kolledžisse tippartistid seitsmest riigist. Festivali kontserdid ulatuvad stiililt klassikalisest ja nüüdisaegsest džässist kuni elektroonilise muusikani.

Tartust kaheksa aastat tagasi alguse saanud "IDeeJazz" jõuab tänavu kolmandat korda Narva.

Mustlas-vibe annab avalöögi

Küsimusele, kas Narva kontsertidele võiks leida ühise nimetaja, vastab korraldaja Oleg Pissarenko, et ehkki ta ise on ilusa ning lihtsama muusika austaja − ja ta teeb ise sellist −, on ta festivali puhul võtnud hoiaku, et teeb festivali, kus oleks põnev nii endal kui publikul.

"Eesmärk pole, et kava oleks mugav ja turvaline, pelgalt minu maitse kohane, vaid eesmärk on tutvustada ka uut laadi asju ning esinejaid. Muusikavalik on džässi mõistes üsna lai: on nii elektroonilist kui avangarddžässi, traditsioonilist džässi, klubimuusikat, on isegi svingi. Ühine nimetaja võikski kõlada: "Tule ja kuula, mis Euroopas toimub!"" räägib Pissarenko. 

Muusiku sõnul on üldse ime, et festival jätkub, sest mullu tema korraldatud festival "Baltic Sun" majanduslikult hävis. "See annab siiani minu festivale korraldavale äriühingule tunda. Veel augusti lõpus oli tunne, et "IDeeJazz" jääb ära, aga siis hakkasid imed juhtuma ja sponsorid hakkasid suisa ise abi pakkuma. Osaliselt küsisin ise eri riikide saatkondadest ning mõnelt ettevõttelt toetust − sh Narvas −, kellele olen väga tänulik. Saime kokku kriitiliselt vajaliku eelarve, millega saab kvaliteetse, aga samas mõistlikus mahus festivali ära teha. Laia festivali, kus kontserdid oleks neljal päeval eri paigus, ei saa me tänavu endale lubada. Tänavu toimuvad festivalikontserdid vaid Narvas kohalikus kolledžis ja see on ka logistiliselt lihtsam," ütleb korraldaja.

"IDeeJazzi" kontserdid Narva kolledžis 

Neljapäev, 7. november

Kell 19 Gustav Lundgren Trio (Rootsi) 

Kell 20.30 Smooth Kats  (Venemaa) 

Reede, 8. november

Kell 19 Aleksi Myllykoski feat. Tapani Rinne (Soome)

Kell 20.30 János Nagy Trió (Ungari) 

Kell 22 Kadri Voorand duos Mihkel Mälgandiga (Eesti) 

Laupäev, 9. november

Kell 18 Philipp Gropper, Oli Steidle and the Killing Popes (Saksamaa)

Kell 19.30 Marcin Masecki Trio (Poola) 

Festivali avab muhe trio Rootsist: Gustav Lundgren Trio. Kitarrist Gustav Lundgren on oma põlvkonna säravamaid muusikuid ja tema stiili nimetatakse Django Reinhardti järgi Django-džässiks. "Tegu on kitarristiga, kes mängib mustlasdžässi ja teeb seda nii efektselt, et kui seda kuulsin, sain kohe aru, et Gustav sobiks meile Rootsit esindama. Samas on tema kontsert hea avalöök: seal on nii virtuoossust kui toorest jõudu ning loomulikult tugevat emotsiooni, nagu mustlasdžässis on," tutvustab Pissarenko.

Peterburi funk  

Samal päeval astub üles Peterburi-päritolu Smooth Kats, mille näol on tegu kuueliikmelise ainult naistest koosnev džässbändiga, mis on energiline ja võluv. Korraldaja sõnul on Smooth Kats soovinud ammu meie festivalil osaleda. Narva mõistes saab tegu olema heas mõttes meelelahutusliku kontserdiga. Kindlasti on see, kui Peterburist tuleb keegi esinema, narvakaile tuttav ja turvaline. Samas on muusika väga professionaalne ja sisaldab palju naisenergiat − nende funk-muusika on täiesti  festivalitase.

Festivalil soomlasi esindav Tapani Rinne tuleb kohale oma maailmakuulsa RinneRadio projektiga, mis Narvas esineb vähendatud koosseisus.

Festivali viimane päev, laupäev tuleb tänu Saksa kollektiivile Philipp Gropper, Oli Steidle and the Killing Popes avangardsem. Pissarenko sõnul pole ta varem eriti julgenud nii eksperimentaalset džässi Narva tuua, sest talle on tundunud, et kohapeal austatakse enim traditsioonilisemat džässi. Nüüd siis võttis mees julguse kokku.

Marcin Masecki on tuntud ja tunnustatud − näiteks on ta kirjutanud filmimuusika tänavu võõrkeelse filmi Oscarile nomineeritud Pawel Pawlikowski filmile "Cold War" ("Zimna wojna"). Praeguseks on Masecki üks tuntumaid Poola džässartiste ja tema tulek Narva saab võimalikuks tänu Poola suursaatkonnale. 

Voorand jutustab lugusid 

Kui inimesel on võimalik külastada vaid üht "IDeeJazzi" kontserti − mis see võiks olla? Pissarenko soovitab sel juhul kindlasti kuulata Kadri Voorandit, kes astub üles duos Mihkel Mälgandiga. "Mulle meeldib, kuidas Mihkel mängib kontrabassi, olen temaga kümme aastat bändi teinud ja Kadri on fantastiline! Tegu on ka patriootilise aktiga: kuulake Eesti asja ja ma arvan, et tegu on üldse parima kvaliteediga, mis kodumaises džässis on!" 

Voorand ütleb Põhjarannikule, et tema kontserdil kuuleb peamiselt tema enda originaalmuusikat, mis sisaldab mõjutusi nii džässist, popist, maailmamuusikast kui isegi klaasikast. "Muusika on säärane, mida keegi ei oska stiili poolest ühessegi kasti suruda. Seal on ambient-elektroonika kõla, täiesti puhast akustilist klaveri-kontrabassi-vokaali triot − ma ise mängin ka klaverit. Vahest on meie kava põhiline kese lugude jutustamine − väga isiklikust emotsioonist kantud loo jutustus − ja pole oluline, kas tegu on vokaalse või instrumentaalse palaga. Tegu on publikuga dialoogi asumisega isikliku energia kaudu," räägib Voorand.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles