Tippteadlasest koolipapa Mikk Antsov hoiatab hariduse allakäigu eest

Teet Korsten
, ajakirjanik
Copy
Mikk Antsov: "Siin, koolis, teed tööd, tegeled õpilastega, annad oma teadmisi edasi ja... tulemus on kohe näha. See on palju ehedam kui tuim artikkel − leian, et õpetaja tööl koolis on palju suurem väärtus kui osa teadlaste omal."
Mikk Antsov: "Siin, koolis, teed tööd, tegeled õpilastega, annad oma teadmisi edasi ja... tulemus on kohe näha. See on palju ehedam kui tuim artikkel − leian, et õpetaja tööl koolis on palju suurem väärtus kui osa teadlaste omal." Foto: Matti Kämärä / Põhjarannik

1. septembril oma loodetavasti pikka eluteed alustanud Kohtla-Järve riigigümnaasium on Eestis unikaalne, sest sinna on õpetama asunud suur hulk säravaid isiksusi ja oma ala tõelisi tähti üle Eesti. Üks silmapaistvamaid tegelasi teaduse seisukohalt on füüsikadoktor Mikk Antsov, kes tunneb praegu, et ta pole elus varem kunagi nii põnevat tööd teinud, kui teeb praegu pedagoogina koolis õpetades. 

Istume siin ilusas klassiruumis, mille läbipaistval uksel on põlevkiviteadlane Paul Kogermani stiliseeritud portree. Tahvli kõrval seisab rõõmsavärviliste triipudega suusapibo kandev reibas skelett. Õpetajalaual paikneb ahvatlevalt inimaju makett, mida saab osadeks võtta või siis kokku panna ja küsida: "To be, or not to be?" Äsja seisis tahvli ees Vladi-nimeline noormees, kes püüdis seal ühikuid teisendada. Kuulsin sind temaga korraks isegi inglise keeles suhtlemas. Mis toimub?

Meil on koolis süvaõppe grupp neile, kelle eesti keele tase pole kõige parem. Vahepeal tuleb mõnikord kasutada ka teist keelt, et ennast selgeks teha − mitte tunnis ja vaid siis, kui kuidagi muud moodi ei saa. Inimesed räägivad eri keeli ning tahame küll eestikeelset haridust, aga peamine on, et inimene ikkagi mõistaks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles