Nukumeistrid said inspiratsiooni maalidest

Põhjarannik
Copy
Olga Bandurit inspireeris Leedu maalikunstniku Stanislav Sugintase maal "Vilet ei ole".
Olga Bandurit inspireeris Leedu maalikunstniku Stanislav Sugintase maal "Vilet ei ole". Foto: Peeter Lilleväli / Põhjarannik

Teisipäeval avati Jõhvi kontserdimajas Svetlana Vetrova õpilaste loodud autorinukkude näitus "Pildist välja". 

Seekord pöördusid Svetlana Vetrova autorinukkude stuudios harjutamas käivad käsitöömeistrid inspiratsiooni saamiseks maalikunstnike poole ning tänu sellele on kunstnike loodud tegelaskujud nüüdseks nukkudena ümber sündinud. Kujutatut arendatakse edasi, lisades sellele oma arusaama teemast ja tegelaskujudest. Täielikku sarnasust autorid saavutada ei ole püüdnud, ent kõik tööd on siiski äratuntavad.

Maikuus saatis seda näitust Kohtla-Järve kultuurikeskuses suur edu ning osa tollest kevadkollektsioonist ongi nüüdseks Jõhvi kolinud. Svetlana Vetrova täiendas seda ekspositsiooni töödega, mille autorid kinkisid Kohtla-Järvele kavandatava autorinukkude muuseumi jaoks.

Klaasist vitriinidesse mahtus ära 15 nukku, mille kallal nägid eelmisel õppeaastal usinasti vaeva Tatjana Jost, Tatjana Vont, Olga Bandur ja teised stuudiolased. Kõige aktiivsem neist on Ljudmila Rogatš: näitusel on väljas neli tema tööd. Paljud autorid valisid jäljendamiseks klassikud, ent Žanetta Šmõrjovat inspireeris Kohtla-Järve muinasjutukirjutaja ja kunstnik Eduard Kont: naine meisterdas valmis Kondi väljamõeldud põlevkivilegendist pärineva päkapiku.

Svetlana Vetrova sõnul otsisid loomingulised daamid kaua maale, arutlesid nende üle, valisid sobivaid materjale ning õmblesid, voolisid ja meisterdasid, katsetades seejuures erisuguseid tehnikaid. Vetrova kinnitab: iga nende tehtud töö väärib põhjalikku tähelepanu ning ajendab pöörduma originaali poole või fantaseerima. 

Nukkude imelisse ja fantaasiaküllasesse maailma saab sukelduda 3. jaanuarini, sissepääs näitusele on tasuta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles