Valges saalis heljub pühade hõngu

Irina Kiviselg
, ajakirjanik
Copy
Aarne Hanni, Veera Ahmedova ja Juri Horev − jutuainet jagub kolleegidel alati.
Aarne Hanni, Veera Ahmedova ja Juri Horev − jutuainet jagub kolleegidel alati. Foto: Peeter Lilleväli / Põhjarannik

Ehkki põlevkivimuuseumi valges saalis avatud Kohtla-Järve kunstnike ühenduse traditsiooniline talvenäitus kannab nime "Kultuurisillad", kinnitasid näituse avamisel viibinud: siin on tunda pühade hõngu ja jõuluaja lähenemist.

Muljet avaldavad maalid, millel on kujutatud arvukaid kirikuid, Novgorodi kremlit, loodust talve ootuses... Põhiosa ekspositsioonist moodustab Novgorodis toimunud plenäärist osavõtnute nn loominguline aruanne. Kuus Kohtla-Järve maalikunstnikku käisid seal hiljuti Venemaa kunstnike liidu Novgorodi osakonna liikmete kutsel. Nad nägid kõvasti vaeva ning tänu sellele saavad kohtlajärvelased nüüd imetleda juba 15 aastat Kohtla-Järve sõpruslinnaks olnud iidse linna vaateid.

Kohtla-Järve kunstnike ühenduse esimehe Aarne Hanni sõnul on näitusel esindatud 20 autorit ja 57 tööd. "Temaatikat me ei piiranud ning igaüks tõi seda, mida tahtis. Tänu sellele sai näitus mitmekesine," on ta rahul. Ning kolleegid lisavad: üldine meeleolu on pidulik, kunst aga lisab alati elujõudu.

Näituse avamisel viibis ka Venemaa kunstnike liidu liige Veera Ahmedova, kes oli spetsiaalselt Novgorodist kohale sõitnud. Küllap oskab tema oma Eesti kolleegide püüdlusi kõige paremini hinnata...

"Tulin vaatama, kuidas kunstnikud sügisplenääril alustatud tööd lõpule on viinud," sõnas ta. "Väga sümpaatne näitus tuli välja. Kõige rohkem imponeerib see, et esindatud on kõik suunad: nüüdiskunst Juri Horevilt, klassika Svetlana Petrovalt, impressionism Olga Žarkovalt jne. Kõik koos moodustab see suurepärase koosluse. Iga kunstnik on juba kaugelt äratuntav, neist igaühel on välja kujunenud oma kindel stiil. Mul vedas väga, et ma palju aastaid tagasi siia plenäärile tulin ning tutvusin Aarne, Aivari ja teiste siinsete kunstnikega, kes aitasid minul ja mu kolleegidel Eestit avastada. Me jääme igaveseks sõpradeks ning iga kohtumine on suur rõõm."

Näitus "Kultuurisillad" jääb valges saalis avatuks 18. jaanuarini. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles