Jõhvis keeratakse Beethoven Rammsteiniks või... vastupidi

Põhjarannik
Copy
"Näiliselt üksteisest niivõrd kauged, eri sajandite muusikud, kuid samas on neis nii palju sarnast: üks riik, üks keel ja muusika, mis üllatab ning lõhub stereotüüpe," nendib Dagamba liider Valters Puce Rammsteini ja Beethoveni sidemest kõneldes.
"Näiliselt üksteisest niivõrd kauged, eri sajandite muusikud, kuid samas on neis nii palju sarnast: üks riik, üks keel ja muusika, mis üllatab ning lõhub stereotüüpe," nendib Dagamba liider Valters Puce Rammsteini ja Beethoveni sidemest kõneldes. Foto: reverbnation.com

23. jaanuaril kell 19 kuuleb Jõhvi kontserdimajas korraga nii Beethovenit kui Rammsteini. Selline imeasi on võimalik tänu Läti ansamblile Dagamba, kelle ponnistusi on ka päris-Rammsteini mehed märganud. Beethovenilt kommentaari küsida on arusaadavalt keerulisem.

Aastal 2014 sündinud Läti ansambli Dagamba kontserdiprogramm "#LudwigVanRammstein" põhineb saksa muusika tuntumate ja vastuolulisemate esindajate − helilooja Ludwig van Beethoveni ja rokkansambli Rammstein loomingul. "Näiliselt üksteisest niivõrd kauged, eri sajandite muusikud, kuid samas on neis nii palju sarnast: üks riik, üks keel ja muusika, mis üllatab ning lõhub stereotüüpe," nendib Dagamba liider Valters Puce.

"Meil on huvitav töötada uue kontserdiprogrammi kallal, avastades, kui kaunis ja meloodiline on tegelikult Rammsteini muusika ning milline metsik jõud hõõgub Beethoveni töödest. Alguses tundus selline ühendamine hullumeene ja teostamatu, kuid ajapikku avastasime, kui väga need sajandite viisid teineteist olemuslikult täiendavad, luues metsiku iluga muusikalise sünergia," rõhutab ansambli pianist Dainis Tenis.

Dagamba kontserdil saab Beethoveni muusikast rokk, Rammsteini viisid aga omandavad akadeemilise kõla. "Äärmiselt huvitav on vahetada rolle: Beethoven hakkab kõlama klassikalise rokina, Rammstein aga kehastub akadeemiliseks sümfooniaks. Ühendades eri muusikažanre ja ajastuid, lammutame nendevahelisi piire," lisab Puce.

Dagamba moodustavad viis muusikut: Valters Puce (tšello), Dainis Tenis (klaver), Antons Trocjuks (tšello), Hamidreza Rahbaralam (perkussioonid) ja Arturs Jermaks (trummid). Ansambli muusikalised katsetused ja loomingulised lahendused ehitavad muusikamaailmade − klassikaline ja maailmamuusika, rokk ja popp − vahele silla, ühendades niiviisi muusikastiile ning andes klassikalisele muusikale nüüdisaegse hingamise ja kõla. 

Dagambal on seni ilmunud viis stuudioalbumit, mida on võimalik pärast kontserti kohapeal ka soetada, ning nende seni eelviimane album ongi Rammsteini ja Beethoveni teemaline. Dagamba albumid "New Life" (2012), "Recycled" (2015), "Seasons" (2016) ja "#LudwigVanRammstein" (2017) on nomineeritud Läti Grammy auhinnagalal "Zelta Mikrofons" ning nende seni viimane, mullu kevadel ilmunud album "DAGAMBA feat TCHAIKOVSKY" pälvis auhinna parima instrumentaalmuusika albumi ja parima disaini kategoorias.

Lisaks Lätile on Dagamba oma Rammsteini-Beethoveni kavaga esinenud Venemaal, Ukrainas ja Leedus. Seni veel pole Dagamba Beethoveni ja Rammsteini kodumaale jõudnud, aga läbirääkimised käivad.

Ansambli Rammstein kodulehel on Dagamba esituses kõlava loo video, seega ei saa öelda, et Dagamba mehed toimetavad kellegi selja taga. Kahjuks ei saa Beethoven ise sõna sekka öelda, mida tema sellisest muusikalisest kokteilist arvab.

Kuna 2020. aastal möödub maailma ühe suurema helilooja Ludwig van Beethoveni sünnist 250 aastat, tähistatakse seda globaalselt erisuguste kontsertidega, mis on valdavalt klassikalise muusika omad. Jõhvi kontserdimajas algas Beethoveni aasta tähistamine 8. jaanuaril Eesti juurtega Peterburi pianisti Peeter Laulu kammerkontserdiga ja jätkub nüüd palju ebatraditsioonilisemal viisil. 

Pilet Dagamba kontserdile maksab 12-15 eurot.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles