"Purfest" kutsub Ida-Virumaa tulevikule kaasa rääkima

Külli Kriis
, ajakirjanik
Copy
Sillaoru hüdroelektrijaama eriline asukoht ja langev vesi on "Purfesti" korraldajaid ennegi inspireerinud: kümme aastat tagasi toimus seal kunstnike rühmituse Vedelik performance.
Sillaoru hüdroelektrijaama eriline asukoht ja langev vesi on "Purfesti" korraldajaid ennegi inspireerinud: kümme aastat tagasi toimus seal kunstnike rühmituse Vedelik performance. Foto: Matti Kämärä / Põhjarannik

Tänavune "Purfest" uurib, milline üleminek oleks õiglane Ida-Virumaale.

Kümme aastat tagasi Ida-Virumaa keskkonnaprobleemidele tähelepanu tõmbamiseks ellu kutsutud keskkonna- ja kultuurifestival "Purfest" keskendub sel aastal põlevkivitööstuse, kaevandamise ja nende lõpetamisega seotud õiglase ülemineku teemadele. 

""Purfest" on sel aastal üleni teist nägu; sisult vähem, vormilt rohkem," ütles festivali üks korraldajatest Gerli Romanovitš.

Tulevik, ka Purtse jõe oma

Reedel kell 11 algav keskkonnaseminar ei tähenda seekord tavapäraseid ettekandeid, vaid on sisuline arutelu, kuhu kaasatakse võimalikult palju erisuguse vaate ja mõttelaadiga osapooli − ettevõtjatest roheliste esindajate ja ministrini − ning kus kuulajaid oodatakse agaralt kaasa rääkima.

Seminar koosneb kolmest paneelist: "Kas ja mida kaevandada?", "Kas põlevkivitööstus peaks lõpetama või muutuma?", "Kuidas tagada, et üleminek oleks Ida-Virumaa suhtes õiglane?".

"Meie eesmärk pole kunagi olnud öelda, kuidas üht või teist asja teha, vaid tekitada osapoolte vahel diskussiooni, mis annaks võimaluse kõikidel oma arvamus välja öelda ning leida nõnda kõige parem lahendus," ütles Gerli Romanovitš. 

Kell viis algaval infopäeval on kohal kõik Purtse jõe puhtamaks saamise nimel tegutsevad asjamehed, kes tehtu ja kavas oleva üksipulgi selgeks räägivad ning kellelt kohalikud ja kaugemad jõest hoolivad inimesed peaksid kõigile oma hingel kripeldavatele küsimustele vastused saama.  

Turovski ja kalaparasiit

Pärast keerulistel teemadel rääkimist ja mõtlemist tuleb rahva ette nagu sõõm värsket õhku muheda jutuga zooloog Aleksei Turovski. Teema, millest kõnelda, on küll temalgi tõsine: "Millises veekogus suudab elada eneseväärikusega kalaparasiit?".

Tavapärasest erinev − lühem ja paiksem − on seekord ka "Purfesti" kultuuriprogramm.

Varem on kontserdid ja etendused toimunud Lüganuse valla eri paikades ning seda mitu päeva jutti.

"Algne plaan oli käia sel aastal kultuuriprogrammiga mööda kasutuses või ka unustuses maju ja hooneid, millel on oma eriline lugu, kuid kevadine pandeemia tegi korrektiivid: kahandas programmi kahepäevaseks ning tõi selle tagasi õue. Nii ongi festivaliala esimest korda kaks päeva samas paigas − Purtse jõel asuva Sillaoru hüdroelektrijaama juures," rääkis Gerli Romanovitš.

Tähenduslik koht

Ei festivali paik ega esinejad ole juhuslikult valitud.

"Purtse jõega seotud Life-programm keskendub ühes osas kalapaisudele. Sillaorul on koguni kaks korda kalapaisu ehitatud, sest esimesel korral ei hakanud see tööle. Nüüd on see Purtse jõel üks eeskujulik ja maaliline koht, mis haakub festivaliga ka taastuvenergia teema mõttes."

Reede õhtul astub Sillaorul lavale Mick Pedaja, kelle olemus loodusega hästi kokku sobib. Laupäeval on kavas üksnes õhtune programm, mille juhatab kell 20 sisse kohalik bänd Boamadu ja poolteist tundi hiljem astub lavale NOËP. 

"NOËP on oma loodushoiukampaaniates osalemisega silma paistnud," põhjendas Romanovitš peaesineja valikut.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles