Tammiku hiis kutsub jalutama ja pildistama

Põhjarannik
Copy
Tammiku hiies on loodud võimalused mugavaks ligipääsuks, jalutamiseks ja jala puhkamiseks.
Tammiku hiies on loodud võimalused mugavaks ligipääsuks, jalutamiseks ja jala puhkamiseks. Foto: Erakogu

Jõhvi kultuuri- ja huvikeskus kutsub üles avastama iidse Tammiku hiie rada ja ootab 15. oktoobrini sügisesest pühapaigast fotosid.

"Tammiku hiis on hiljuti külastamiseks välja arendatud ning fotovõistlus on koroona tingimustele sobilik aktsioon," loodab Jõhvi kultuuri- ja huvikeskuse kunstiline juht Kristo Kõrgnurm aktiivset osavõttu.

Tammiku hiis asub Jõhvi külje all Pauliku külas Kaasiku teel. Hiide jõudnut ootavad ees teabestend piirkonna ajaloo ning hiie külastamise heade tavadega, looduslik kõnnirada, kus on soovituslik kanda kummikuid või vett tõrjuvaid jalatseid, puude alla paigutatud istepingid, suur parkimisplats ning värskelt asfalteeritud tee maanteeni.

Tammiku hiis on looduslik pühapaik tööstuspärandi haardes, mis hiite uurija Ahto Kaasiku sõnul koosnes kolmest eraldiseisvast hiiest, milleks olid Kuusiku, Lepa ja Salupea hiis. Pärast sõda rajati Tammiku kaevandus ja kolhoos ning üks osa jagati aiamaadeks ja loomade karjatamiseks. Teise ossa ladustati kaevanduse aheraine ning ülejäänud kohtadest kujunes aja jooksul prahivõserik.

2013. aastal kehtestatud Jõhvi valla üldplaneeringu alusel on Tammiku hiie põhjapoolne osa koos aherainepuistanguga kavandatud puhkealaks. 2014. aastal filmiti siin episood saatesarjast "Eesti looduslikud pühapaigad", kus tuntud laulja Tõnis Mägi külastas Tammiku hiit ning mõtiskles koha vastuolulise saatuse üle. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles