Kunstnik ja kaheksa lapse ema pani piltidesse oma Jaapani kultuuri vaimustuse

Irina Kiviselg
, ajakirjanik
Copy
Marina Seppar võtab oma "Jaapani perioodi" kokku, et alustada midagi uut ning järgmine kord taas üllatada.
Marina Seppar võtab oma "Jaapani perioodi" kokku, et alustada midagi uut ning järgmine kord taas üllatada. Foto: Peeter Lilleväli / Põhjarannik

Kohtla-Järve kunstnik, õpetaja, fotograaf ja lasterikas ema Marina Seppar avas Kohtla-Järve kultuurikeskuses oma juubelinäituse, mis võtab kokku tema viieaastase põhjalikuma süvenemise tõusva päikese maa kultuuri.

Elegantsed geišad, Jaapani maskid ja mitmesugused sisustuselemendid − Marina Seppar ütleb, et on seda kollektsiooni kokku pannud kogu elu, kuid eriti aktiivselt tegeles ta sellega viimased viis aastat. Tema graafilistel piltidel on Jaapani motiivid ja fotodel eri rakurssidest üles võetud kohalikud terrikoonikud, millele autor on pannud hellitleva nime "Minu Fuji".

Miks just Jaapan? Marina Seppar vastab, et tema huvi selle riigi vastu pärineb juba lapsepõlvest. Viis aastat tagasi aga süvenes ta Jaapani kultuuri uurimisse: pühendas kogu oma vaba aja selle riigi ajaloole, lauludele, hieroglüüfidele, keelele ja balletile ning tutvus lähemalt ka geišade eluviisiga. Killuke nendest teadmistest ja muljetest on leidnud kajastuse käesoleval näitusel.

"Vanakreeka filosoof Pythagoras on öelnud, et arv on kõikide asjade olemus," räägib Seppar. "Mind saadab elus kõikjal number kaheksa: see on minu maja ja korteri number, korteris on kaheksa tuba, mul on kaheksa last. Kui liita minu passi seerianumber ja pangakonto number, siis tuleb kokku samuti kaheksa. Kui tulin kultuurikeskusesse tööle, anti mulle kabinet nr 8... Eelmisel aastal sain teada, et kaheksa on Jaapani number, minu sünnipäev aga langeb kokku maailmakuulsa Jaapani kunstniku Katsushika Hokusai sünnipäevaga. Siis ma taipasin: Jaapan ei taha mind sugugi lahti lasta! Loodan, et selle ekspositsiooniga tõmban ma oma "Jaapani perioodile" joone alla ning see laseb mind lahti, et saaksin algust teha millegi uuega."

Kas Marina tahaks ka ise Jaapanis ära käia? Ta nimetab seda oma kõige ilusamaks, kuid teostamatuks unistuseks, sest lennukiga lendamine on talle tabu, maad mööda aga tuleks teekond liiga keeruline. "Seetõttu jääb see imeline riik lihtsalt minu südamesse edasi elama," nendib kunstnik.

Marina Seppar sündis Mordva pealinnas Saranskis, sealsamas lõpetas ta ka kunstikooli. Mõnda aega elas ta Moskvas, kus tegeles metallide kunstilise töötlemisega. Eestis on ta elanud üle 30 aasta. Ta töötas põlevkivikeemiakombinaadis kunstniku-kujundajana, pärast ettevõtte sulgemist aga läks tööle kultuurikeskusesse, kus õpetab juba kaks aastakümmet. 

Seppar kinnitab, et teda on kunst ja käsitöö alati köitnud, armastus rahvakunsti vastu aga on toonud ta selle juurde, millega ta suurima heameelega tänini tegeleb − juhendab Kohtla-Järve kultuurikeskuse kõigis kolmes majas nii laste kui ka täiskasvanute loomeringe.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles