See nädalalõpp on Ida-Virumaal erakordselt sündmusterikas

Põhjarannik
Copy
Ansamblit Curly Strings on laupäeval võimalik Ida-Virumaal kuulata koguni kahes kohas: esmalt Lüganusel ja seejärel Rannapungerjal.
Ansamblit Curly Strings on laupäeval võimalik Ida-Virumaal kuulata koguni kahes kohas: esmalt Lüganusel ja seejärel Rannapungerjal. Foto: Matti Kämärä / Põhjarannik

Ida-Virumaa jaoks erakordselt sündmusterohkel nädalalõpul tuleb korraldajatel näha eriliselt vaeva, et publikut konkureerivatelt üritustelt enda juurde meelitada.

Suuremate sündmuste jada läheb lahti neljapäeval, kui Jõhvi tähistab ajaloofestivaliga nii Eesti taasiseseisvumise 30. aastapäeva kui ka linnaõiguste taastamist. Festivali keskpunktiks on kontserdimaja kõrval asuv muusikaväljak.

Jõhvi muuseumi seltsi ning kultuuri- ja huvikeskuse korraldatud festivalil saab tutvuda kaheksa Eesti muuseumi koostöös valminud rändnäitusega "Tähelepanu! 1991! Start!". Muusikaväljakul on avatud retrokohvikud. Sealsamas meenutavad endine maavanem Rein Aidma, Jõhvi taastava kogu liikmed Avo Kiir, Kaido Kooga ja Vallo Reimaa ning ajakirjanik Jõhvi vabaks võitlemist ja arutlevad tema käekäigu üle järgnenud 30 aasta jooksul. Ajaloolane Vallo Reimaa, kes on ka Jõhvi valla aukodanik, viib huvilised mäluretkele, mis algab Mihkli kiriku juurest.

Jõhvi kontserdimajas saab vaadata Jaak Eelmetsa filmiprogrammi Jõhvist 1990ndate algusaastatel ning fotonäitust 1990. aastate sündmustest. Festivali lõpetab ansambli Laine ja Voldemar Kuslapi kontsert Jõhvi pargis.

Jõhvi lennupäevad algavad reedel kontserdimajas toimuva konverentsiga, kus arutatakse regionaallennunduse tulevikku. Laupäeval alates kella 11st koonduvad sündmused Jõhvi lennuväljale, kus programm algab ja lõpeb Leedu vigurlenduri Jurgis Kairyse trikkidega õhus lennukiga SU-31.

Kontserdikavas astuvad üles Jõhvi bigbänd, Kohtla-Järve noorteorkester ja ansambel DB4 ning ansambel Shanon.

Lennuväljast mõned kilomeetrid eemal, endise Viru kaevanduse territooriumil keerutavad tolmu üles ligemale 70 romuautode "poksis" osalevat sõidukit üritusel nimega Ida-Eesti romuring. Eelmisel suvel käis plekimõlkimist nautimas paar tuhat huvilist.

Samal ajal kui Jõhvi kandis põrisevad mootorid õhus ja maa peal, algavad rongkäiguga kiriku juurest koolini Lüganuse kihelkonnapäevad. Külaplatsil on vestlusring ajaloost, esinevad ansambel Curly Strings ja Tõnu Raadik sõpradega. Pidu kestab hilisõhtuni välja.

Curly Strings esineb laupäeval Ida-Virumaal koguni kaks korda. Nende teine etteaste on Peipsi ääres Rannapungerjal Tuletorni kontserdil. Näitleja Guido Kanguri perekonna korraldataval festivalil esinevad veel klounide paar Piip ja Tuut, Rita Ray, ansambel Ewert & the Two Dragons. Marianne Leibur, Marten Kuningas ja The Swinging Sisters esitavad Uno Loobi lugusid.

Laupäeval on ka Viru Toidu kohvikute päev. Kes tahab kogu kava läbi teha, peab jõudma külastada üheksat koduõuel avatud kohvikut Ida-Virumaa eri paikades. Muu hulgas ootavad külalisi näiteks Tammikus Kaevuri maja, Peipsi ääres Katasel Karu kohvik või Laagnal Vanatares Veera kohvik.

Peale selle on eelolev laupäev ja pühapäev ka avatud talude nädalavahetus. Ida-Virumaal kutsuvad enda juurde oma elamist ja majapidamist vaatama ning pakuvad süüa ja juua 15 talu. Näiteks Sondas asuvas mesindustalus Honey Wolf saab peale ekskursiooni ja meetoodete degusteerimise töötubades tutvuda ka loodusravi võtetega. Sillamäe lähedal Sõtke külas asuv Orava talu on tuntud aga puutöö ja saunade poolest.

Motohuvlistel on põhjust nädalavahetus veeta Pühajõel, kus kestab kaks päeva motokross. Laupäeval kihutavad võidu soolotsiklid, pühapäeval quadid ja külgkorviga terasratsud.

Narva linnuse põhjaõues saab sel nädalavahetusel sepatöö päevadel tutvuda selle iidse töö kunstiga.

Pühapäeval on põhjust sammud seada Kohtla-Järve linnaparki, kus promenaadikontserdil "Muusika vee peal" kõlab klassikaline muusika soprani Olga Zaitseva ja Narva linna sümfooniaorkestri esituses.

Kirevale nädalavahetusele Ida-Virumaal paneb punkti pühapäeva õhtul Saka külas Posti talu piknikulava kontsert, mille esimeses osas kõlavad sel aastal lahkunud Lea Dali Leoni laulud Pipi Triinu Nõmmiste ja Mirtel Põdra esituses ning teises osas tuleb lavale oma lugudega Siiri Sisask.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles