"Põlevkiviõli" lavastus etendub täistuuridel töötavas õlitehases

Põhjarannik
Copy
Etenduse teksti lugesid sisse näitlejad Hans Kristian Õis (vasakul) ja Mari Anton ning lavastaja Elar Vahter.
Etenduse teksti lugesid sisse näitlejad Hans Kristian Õis (vasakul) ja Mari Anton ning lavastaja Elar Vahter. Foto: Hans Kristian Õis

Kiviõli Keemiatööstuses saab kümnel õhtul audiorännakul näha ja haista, kuidas põlevkivist õli tehakse, ning kuulata selle tootmisega eri ajal ja viisil seotud inimeste mõtteid minevikust, tänasest ja homsest.

Selleks, et tehas etenduste ajal tõepoolest täistuuridel töötaks ja kogemust võimendaks, tuli algusaega üsna viimasel hetkel muuta.

"Alguses välja öeldud kell seitse õhtul osutus kehvaks valikuks, sest just siis vahetuvad vahetused ja osa töid on pausil," põhjendas lavastuse produtsent Gerli Romanovitš, miks algusaega poolteist tundi edasi nihutati.

Läbimängudega tehti algust alles kolmapäeva õhtul, ent grupijuhid on kohapeal juba paar nädalat toimetanud, et helilõike täpselt paika sättida.

Igast etendusest saab osa sada inimest, kes jagunevad nelja gruppi ja liiguvad siis koos grupijuhtidega erisuguseid marsruute mööda tehase territooriumil, kõrvaklapid peas.

Klappidest kuulebki etenduse sõnalist osa, mis põhineb tehase endiste ja praeguste töötajate, kohalike elanike, teadlaste ja asjatundjatega tehtud intervjuudel. Kõndimise-kuulamise vahele on pikitud kümmekond peatuspunkti, kus tehase helisid kuulata või midagi pikemalt vaadata. Kahes kohas, kus seda tootmist segamata teha saab, minnakse ka tööstusse sisse.

"Tahame selle lavastusega anda kogemuse kõikidele meeltele, anda võimaluse olla asja sees. Kohapõhist teatrit on viimasel ajal päris palju tehtud. "Põlevkiviõli" muudab eriliseks, et see etendub töötavas tehases," rääkis Romanovitš.

Asukohta tuleb etendusele minnes kindlasti arvestada ka riietust ja eriti jalanõusid valides: tööstuse territoorium on kuiva ilmaga tolmune, märjaga porine. Kõndimist on audiorännakul omajagu, umbes 6000 sammu.

Etendus kestab poolteist tundi. Juhuks kui keegi varem lahkuda soovib, liigub iga grupiga koos kaks saatjat, kes ühes temaga tagasi tehase väravasse kõnnivad.

"See pole ekskursioon, vaid teater," rõhutas Romanovitš, et teatrikülastajate ohutuse huvides pole lubatud pildistada ega filmida, samuti ei tohi keegi grupist maha jääda.

"Põlevkiviõli" esietendub sel reedel, järgneb veel üheksa etendust. Mängitakse nii eesti kui ka vene keeles.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles