Tiit Vähi: ma ei tulnud eriesindajana Kirde-Eestisse kaklema, vaid ellujäämiskursustel väljapääsu otsima

Erik Gamzejev
Copy
Esimeses Põhjarannikus ilmunud intervjuus 1991. aasta augustis ütles Tiit Vähi, et sellised kohalikud võimuorganid, kes ei täida Eesti seadusi, tuleb laiali saata.
Esimeses Põhjarannikus ilmunud intervjuus 1991. aasta augustis ütles Tiit Vähi, et sellised kohalikud võimuorganid, kes ei täida Eesti seadusi, tuleb laiali saata. Foto: Repro / Põhjarannik

Savisaare valitsuse transpordiminister Tiit Vähi sai 1991. aasta augustis Kirde-Eesti eriesindajaks, sest ta ei saanud sellele vastu vaielda, kuna puudus valitsuse istungilt. Samas nõustub ta, et selles rollis olnud kuudel oli oluline osa selles, et temast endast sai hiljem peaminister ja Sillamäe linnal õnnestus vältida Viivikonna saatust.

Sel ajal, kui toimus augustiputš ja Eesti taasiseseisvus, olite valitsusdelegatsiooni juhina Kopenhaagenis. Olete öelnud, et saite juba esimesel päeval aru, et see putš kukub läbi. Millest tuli selline enesekindlus?

Nägin riigipöörajate pressikonverentsi: meestel olid hallid ülikonnad, üsna segane jutt ning nende juht Gennadi Janajev oli nähtavalt purjus ja ta käed värisesid. Nii ei tehta riigipööret. Helistasin koju abikaasale ja ütlesin: "Rahu!"

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles