Narvas on kaks pikka nädalavahetust ooperi päralt

Põhjarannik
Copy
Ooperifestivali lava kerkib Kreenholmi kvartalisse.
Ooperifestivali lava kerkib Kreenholmi kvartalisse. Foto: Ilja Smirnov / Põhjarannik

Neljapäeval algavad Narva viiendad ooperipäevad, mille jaoks kerkib Kreenholmi kvartalisse 600kohaline ajutine "ooperimaja".

Festival algab 2. septembril Narva linnuse sisehoovis kontserdiga "Classics in Jazz", kus astuvad publiku ette sopran Elena Bražnik (Eesti-Ukraina), tenor Avgust Amonov (Peterburi Maria teater), bass Priit Volmer (rahvusooper Estonia) ning Eesti džässi klassikute Lembit Saarsalu, Olav Ehala, Toivo Undi ja Toomas Rulli ansambel.

Neeme Kuningas mitmes rollis

Reedel kolib festival oma epitsentrisse, Kreenholmi manufaktuuri ooperitelki, kus tuleb ettekandele Neeme Kuninga lavastatud Puccini "Boheem". See on igihaljas lugu poeet Rodolfo ja lihtsa neiu Mimi traagilisest armastusest. Mimi osas laulab Marija Jelic, üks tuntumaid Balkanimaade uue põlvkonna sopraneid, kes paari nädala pärast esineb koos Placido Domingoga ning oktoobris annab soolokontserdi New Yorgi mainekas Carnegie Hallis. Tema lavapartneriks Rodolfo rollis on Raimonds Bramanis, Läti rahvusooperi solist ja Läti parima ooperisolisti tiitli laureaat, kes on olnud külalissolist ka Eesti rahvusooperis. Lavastuses mängib kaasa Eesti armastatud bariton Väino Puura Benoit/Alcindoro kaksikrollis.

4. septembril on kontserdigala "Kreenholmi ööbikud", kus õhtu juhi rollis oleva Neeme Kuninga valikul kõlavad unustamatud ooperi- ja operetimeloodiad, mis annavad eelmise õhtu tähtedele võimaluse paista prožektorite valguses hoopis uuest küljest. Nagu päev varem ooperiõhtul, nii saadab ka galal lauljaid Liepaja festivaliorkester.

Festival jõuab ka Ida-Viru mõisatesse

Festivali teise nädalavahetuse algust tähistavad mõisakontserdid Ida-Virumaal. Neljapäeval ja reedel annavad Narva ooperipäevade solistid kontserte Kukruse ja Saka mõisas, et jõuda kodumaakonnas rohkemate inimesteni.

Reede, 10. septembri õhtul algab Kreenholmis rahvusvaheline ooperigala. Seekord on laval Peterburi Mihhailovski ja Maria teatri solistid sopran Svetlana Moskalenko ning bariton Vladimir Samsonov. Viimast peetakse üheks paremaks Vene romansside ning sovetiaja lüüriliste ja sõjaaja laulude esitajaks. Neid täiendavad solistid Rootsist ja Islandilt: lüüriline sopran Henriikka Gröndahl ja tenor Gissur Páll Gissurarson, kes tunneb end koduselt ka Itaalia lavadel.

Laupäeval etendub Ludwig van Beethoveni ooper "Fidelio", mis põhineb tõestisündinud lool Prantsuse revolutsiooni ajast, kus naine, kes riietub meheks, saab tööd vangivalvurina ning tal õnnestub päästa vanglast oma abikaasa. Nimitegelasena astub üles metsosopran Guja Sandholt. Peamiselt Hollandis ja Islandil tegutsev solist töötas aastatel 2011-2012 Eestis värskelt avatud Arvo Pärdi keskuse juures. "Fidelio" jõuab publiku ette kaasajastatud versioonis, mille lavastaja on rahvusvaheliselt üks edukamaid Islandi ooperilauljaid Bjarni Thor Kristinsson.

Festivali viimane päev on pühendatud lastele ja lastega peredele. 12. septembri keskpäeval saab Islandi trupi esituses näha lõbusat ja hoogsat Lee Hoiby kammerooperit "Bon appétit". Seejärel on kavas esietendus: Sergei Prokofjevi "Petja ja hunt", mille Neeme Kuningas toob lavale koos Ida-Viru muusikute ja noortega. Kaasa teevad Kohtla-Järve gümnaasiumi etenduskunstide mooduli noored näitlejad ja Narva linna sümfooniaorkester dirigent Anatoli Štšura juhtimisel.

Kontsertidele ja ooperisse tuleb kaasa võtta COVIDi tervisetõend, selle puudumisel on võimalik festivali sissepääsu juures teha tasuline kiirtest. Alla 18aastastelt tõendit ega testi tegemist ei nõuta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles