Teadlaste öö pühendub toidule

Sirle Sommer-Kalda
, ajakirjanik
Copy
Toit on varemgi teadlaste öö töötubades kasutust leidnud. Näiteks 2017. aastal sai Virumaa kolledžis muu hulgas valmistada stressipalli, milleks lapsed täitsid õhupalli jahu või kaerahelvestega. Seekord ei ole toit kõrvalteema, vaid sellele keskenduvad kõik tegevused.
Toit on varemgi teadlaste öö töötubades kasutust leidnud. Näiteks 2017. aastal sai Virumaa kolledžis muu hulgas valmistada stressipalli, milleks lapsed täitsid õhupalli jahu või kaerahelvestega. Seekord ei ole toit kõrvalteema, vaid sellele keskenduvad kõik tegevused. Foto: Peeter Lilleväli / Põhjarannik

Tallinna tehnikaülikooli Virumaa kolledž kutsub reede, 24. septembri õhtul teadlaste öö festivalil teaduskohvikusse ja toiduga seotud töötubadesse.

eaduskohvikus räägib tehnikateaduste doktor ja keemik Anna Goi saastatud pinnase taastamisest. Kell 18.30 algavat kohvikut juhib kolledži professor Allan Niidu ning appi tuleb teaduskeskus AHHAA.

Õiged valikud toidumaailmas

Tänavuse teadlaste öö festivali peateema ongi toit ja sellele on pühendatud ka teised tegevused. Teadusseiklus "Nutikalt toidupoes" õpetab paremini orienteeruma toidumaailmas ja tegema õigeid valikuid.

Kokku korraldab kolledž kuus nii eesti- kui venekeelset teadustöötuba, kus saab muu hulgas teada, kuidas puhastada vett ja mil moel aitab toidupakend keelt õppida. Juttu tuleb ka sellest, kuidas prügi sorteerimine päästab maailma.

Teaduskohvikus ja töötubades osalemiseks tuleb enne kolledži kodulehel registreeruda; sealt leiab ka täpse kava. Avatud on kohvik ja üritus on osalejatele tasuta. Festivali lõpetab valgussõu.

"Oleme juba üheteistkümnendat korda valmis kolledži ruumides pakkuma põnevaid teadmisi ja elamusi, et tutvustada teadusmaailma," ütles kolledži turundus- ja kommunikatsioonijuht Annely Oone.

Maroko köök ja tassike teed

Narva muuseum alustas teadlaste öö festivaliga kolmapäeval ja jätkab neljapäeval kella 18-21.

Sel puhul on Narva linnus tavapärasest kauem lahti: huvilised on oodatud toiduteemalistesse loengutesse ja töötubadesse.

Narva muuseumi teadur-folklorist Marina Kuvaitseva tutvustab Eesti vanausuliste traditsioonilist kööki (vene keeles, tasuta, eelregistreerimisega). Restorani Rondeel Marokost pärit peakokk M'Bark El Joia juhendab Maroko toidu töötuba (vene keeles, piletiga).

Kavas on ka ekskursioon uuel näitusel "Äkki teed?", mis on pühendatud teejoomise ajaloole ning teega seotud traditsioonidele (eesti/vene keeles, piletiga). Täispilet maksab 5, sooduspilet 3 eurot. Rohkem infot leiab Narva muuseumi kodulehelt.

Teadlaste öö festival on Eesti ja kogu Baltikumi suurim teadust populariseerivate sündmuste sari. Korraldajad lubavad, et festival tuleb põnev ja kaasahaarav, sest toidutemaatika puudutab igaüht ja teadusest ei saa isu iialgi täis.

Teadlaste öö festivalile on sissepääs COVIDi tõendi ja isikut tõendava dokumendi esitamisel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles