Laupäeva õhtul jookseb talvise Narva tänavatel 700 inimest

Erik Gamzejev
Copy
Mitmel eelneval aastal on elamusterohke talvine ööjooks toimunud Rakveres, sel laupäeval tuleb see Narvas.
Mitmel eelneval aastal on elamusterohke talvine ööjooks toimunud Rakveres, sel laupäeval tuleb see Narvas. Foto: Kaido Kabral

Laupäeva õhtul stardib Narva kesklinnas esimest korda toimuvale talvisele ööjooksule ligikaudu 700 jooksu- ja kõnnihuvilist.

5 kilomeetri pikkune jooksuring kulgeb Astri keskuse juurest mööda Narva peatänavat − Tallinna maanteed − piiri poole Pimeaia juurde ja sealt mööda väiksemaid teid ja tänavaid tagasi. Ligemale poolsada osalejat läbib selle ringi kaks korda ehk joostes 10 kilomeetrit, ülejäänud piirduvad 5 km distantsiga.

Rajal on 12 meelelahutuspunkti, kus osalejaid ergutavad muusikud ja tantsijad. Nii stardis kui raja ääres sähvib ja paugub ka tulevärk.

"Me ei tee midagi väga erilist, aga tahame pakkuda jooksuhuvilistele tavapärasest natuke teistsugust elamust," lausus jooksu Narva Talv peakorraldaja Marko Torm, kes on praegu riigikogu liige, kuid olnud varem ka Rakvere linnapea.

Osalejatest üle poole on pärit Harjumaalt. "Kuid iga idavirulane, kes starti tuleb, on meile kuldaväärt. Me loodame, et kui inimesed ise kogevad sellist elamust, siis levib nende kaudu jooksu tuntus edasi ja seda üritust õnnestub Narvas ka tulevikus korraldada," sõnas ta.

Kohtla-Järvelt pärit Marko Torm hakkas 2011. aastast korraldama Rakvere ööjookse, mis tõid kokku tuhandeid osalejaid üle Eesti ja mis muutus Lääne-Virumaa pealinna tunnusürituseks. 2018. aasta lõpus korraldas Torm Rakveres ka esimese talvise ööjooksu, kuhu tuli samuti üle 3000 osaleja. Ta on ööjookse läbi viinud ka Tallinnas. Mõned aastad tagasi, kui ta Rakvere linnapeana tegi koostööd Narvaga, mil see kandideeris Euroopa kultuuripealinnaks, tärkas tal mõte tuua jooksjad talvisesse Narva.

"Praegune aeg on korraldajatele keeruline, sest inimesed kaaluvad arusaadavalt põhjalikult, millisele üritusele minna ja millisele mitte," ütles Torm, märkides, et lisaks 700-le Narvas jooksjale teeb sama palju huvilisi Narva talvejooksu kaasa virtuaalselt, joostes oma kodukohas.

Jooksjatele pannakse laupäeva õhtul kella 20.20 ja 22.20 vahel liikluseks kinni üks sõidurada Narva peatänaval Tallinna maanteel. "Loodan, et me ei põhjusta Narva inimestele sellega palju tüli. Sel ajal on liiklemist juba vähem, kuid eks taksojuhtide käest võime ikka saada pahandada. Palun vabandust nendelt, keda see häirib," lausus Torm, kutsudes idavirulasi raja äärde jooksjatele kaasa elama.

Laupäeva õhtuks lubab ilmateenistus Narva null kraadi lähedast ilma. Marko Tormi sõnul püüavad korraldajad koos Narva partneritega hoolitseda ka selle eest, et tänavad ja kõnniteed, mida mööda jooks kulgeb, ei oleks libedad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles