Jõhvis lõpetavad aasta kaks säravat naisartisti

Sirle Sommer-Kalda
, ajakirjanik
Copy
Ida-Viru publik on Rita Ray lummavast häälest ja lavasärast varem osa saanud Rannapungerjal Tuletorni festivalil.
Ida-Viru publik on Rita Ray lummavast häälest ja lavasärast varem osa saanud Rannapungerjal Tuletorni festivalil. Foto: Matti Kämärä / Põhjarannik

Teisipäeval, 28. detsembril astub Jõhvi kontserdimaja lavale souliprintsess Rita Ray, kes on tuntud oma võimsa ja liigutava hääle poolest. Neljapäeval, 30. detsembril on aga lava Norra viiulivirtuoosi Ragnhild Hemsingi päralt. Mõlemat artisti saadab orkester.

Eesti souliprintsess Rita Ray haarab jõulise ja hingestatud vokaaliga iga kuulaja tähelepanu. Meeldejäävate meloodiate ja tantsulisusega loob ta laval vaatemängulise terviku nii oma bändi kui ka suure orkestriga.

Soulirütmid ja pühademuusika

Läinud suvel sündis koostöös Pärnu linnaorkestriga Ammende villas imeline kontsert, mis elab edasi ETV salvestusena. Ka suursugustel aastalõpukontsertidel saab Rita Ray originaallooming koostöös Pärnu linnaorkestri ja dirigent Kaspar Männiga uue mõõtme.

Kaheosalisel kontserdil kuuleb lugusid Rita Ray mõlemalt albumilt, lisaks 1970ndate eesti gruuvi ja lauljatari valitud pühademuusikat.

Pühad on kinkimise aeg ja Rita Ray on öelnud, et live"ide andmine on tema jaoks justkui kingitus, sest selle käigus avastab ta nii ennast kui ka teisi muusikuid.

Väikelinnast Põlvast pärit lauljatari, kes on lõpetanud jazzlaulu eriala Eesti muusika- ja teatriakadeemias, on ikka ja jälle välismaalaseks peetud.

"Kui see mõõtmatult andekas lauljanna ei tuleks kontsertidel lugude vahel oma Rita Ray kestast välja ja ei kõnetaks publikut laitmatus Maarjamaad ühendavas keeles, ei usuks mitte keegi, et ta on eestlanna," kommenteeris muusik Reigo Ahven Kroonikale.

Norra viiuldaja Ragnhild Hemsing on ühtviisi võlutud nii klassikalisest repertuaarist kui ka rahvamuusikast.
Norra viiuldaja Ragnhild Hemsing on ühtviisi võlutud nii klassikalisest repertuaarist kui ka rahvamuusikast. Foto: Kaupo Kikkas

Eriline külaline

Neljapäeval, 30. detsembril pidulikul aastalõpukontserdil kõlab Tallinna kammerorkestri ja Norra viiuldaja Ragnhild Hemsingi esituses Norra muusika - nii arhailisel rahvakunstil põhinev kui ka klassikaliste autorite hinnatud looming.

"Ragnhild Hemsing on väga eriline külaline pidulikuks aastalõpuks," kinnitas produtsent Tuuli Metsoja.

Hemsing paistab Norra klassikalise muusika tõusvate tähtede hulgas silma tähelepanuväärse kunstnikuna, kes ühendab rahvamuusika ja klassikalise esituse ning teeb seda omanäolisel ja nüüdisaegsel moel. Ta on ühtviisi võltud nii klassikalisest repertuaarist kui ka rahvamuusikast, kuigi esimese osakaal kontsertidel on suurem.

Hemsing rääkis intervjuus Klassikaraadiole, et olgu kavas kasvõi Beethoveni sonaadid, ikka võtab ta kaasa Hardanegri viiuli ja mängib sellel kasvõi lisaloo. "Loodan, et üha rohkem heliloojaid kirjutab pillile, mida pole ühegi maa rahvamuusikas peale Norra - ka uut muusikat."

Aastalõpu kontserdil esitab Hemsing norra muusika kava, kus on nii norra klassikalisi teoseid kui ka rahvamuusikast inspireeritud seadeid viiulile, Norra rahvuspillile Hardangeri viiulile ja orkestrile.

"Kavas on tuttavad Griegi Peer Gynti meloodiad - Solveigi laul, Hommiku meeleolud, Mäekuninga koobas, mis on orkestrile ja sooloviiulile seatud solisti enda poolt. Aga kõlab ka igati asjakohane Vivaldi talv," tutvustas Tuuli Metsoja.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles