Kas tuumajaam ikka tooks odava elektri?

Edgar Karofeld
, Tartu ülikooli rakendusökoloogia kaasprofessor
Copy
Fermi Energia tahaks kümne aasta pärast rajada Virumaale väikereaktori, mis kindlustaks ettevõtte juhtide väitel soodsa elektri hinna.
Fermi Energia tahaks kümne aasta pärast rajada Virumaale väikereaktori, mis kindlustaks ettevõtte juhtide väitel soodsa elektri hinna. Foto: Eskiis / Fermi Energia

Sügisel (9. oktoobril 2021) ilmus Põhjarannikus Fermi Energia juhatuse esimehe Kalev Kallemetsa suure lubadusega artikkel "Väikereaktor Virumaal toob soodsama elektri hinna". Kas sel lubadusel on ka alust ja kas käsitleti kõiki tuumajaamaga seotud aspekte või toodi välja vaid ärihuvisid toetavam?

Minul ei ole tuumajaama puhul mingit ärihuvi. Samuti ei ole ma tuumaenergeetik (neid vist Eestis ei olegi), küll aga on mul doktorikraad ökoloogia erialal ja olen ehk õppinud asju nägema omavahelistes seostes ja arutlema ka nimetatud artiklis kirjutatu üle.

Kallemets väidab, et 600 MW võimsusega tuumajaamas saaks kõrgepalgalise töökoha ligikaudu 200 inimest ja et suurem osa personalist võivat olla ka praeguste elektrijaamade kogemustega inimesed, keda olevat võimalik ümber kvalifitseerida. Kuid selleks sobivat siiski vaid alla 40aastased inglise keelt valdavad energeetikud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles