Jõhvi võimud tahavad valla taas linnaks muuta

Erik Kalda
, ajakirjanik
Copy
Jõhvi linn eksisteerib ka praegu vallasisese linnana, kuid volikogu enamuse arvates sellest ei piisa ning valla staatus kogu haldusüksusena tuleks vahetada linna oma vastu.
Jõhvi linn eksisteerib ka praegu vallasisese linnana, kuid volikogu enamuse arvates sellest ei piisa ning valla staatus kogu haldusüksusena tuleks vahetada linna oma vastu. Foto: Peeter Lilleväli / Põhjarannik

Jõhvi praegune võimuliit tahab käivitada Jõhvi valla staatuse muutmise linnaks, mille esimene katse nurjus kolm aastat tagasi, kui Keskerakond eesotsas toonase vallavanema Martin Repinskiga selle teema üles võttis.

Jõhvi volikogu esimees Vallo Reimaa ütles, et Jõhvi taaslinnastamise teema oli praeguste koalitsioonipartnerite vahel arutamisel veel enne mullu sügisel toimunud kohalikke valimisi ning juba siis olid kõik osapooled sellega päri. Koalitsioonileppest jäi aga Jõhvi administratiivse staatuse muutmise punkt välja, kuna oli oht, et linnaks nimetamisega võib Jõhvi ilma jääda maapiirkondade arendamiseks mõeldud LEADER-programmi toetustest. Nüüd on selgunud, et LEADER plaanib ümberkorraldusi, mille kohaselt jääks Jõhvi nagunii nendest ilma, ning seega on see takistus ära langenud, sõnas Reimaa.

Valitsus lihtsustas ümbernimetamist

2019. aasta lõpus otsustas vabariigi valitsus lihtsustada vallast linnaks ning linnast vallaks muutmise tingimusi.

"Haldusüksuse liigi muutmine vallast linnaks või vastupidi on kehtiva regulatsiooni kohaselt liiga jäik," nentis riigihalduse minister Jaak Aab toona. "Näiteks on Jõhvi vald soovinud muuta end vallast linnaks, kuid senise regulatsiooniga saab seda teha vaid omavalitsuste ühinemise korral."

Selle korra kohaselt:

  • haldusüksuse liigi muutmist vallast linnaks võib taotleda kohaliku omavalitsuse üksuse volikogu, mille haldusterritooriumil asub vähemalt 5000 elanikuga asula;
  • linnast vallaks saamise taotlemisel elanike arvulist kriteeriumi ei ole;
  • haldusüksuse liigi taotlemise otsuse põhjendamisel tuleb arvestada haldusüksuse ajaloolist tausta, haldusüksuse sotsiaal-majanduslikke funktsioone ja arenguperspektiive ning geograafilisi, looduslikke ja muid tingimusi;
  • otsuse põhjendamisel tuleb ühe kaalutlusena arvestada ka vastava valla või linna elanike soovi, mis tehakse kindlaks elanike arvamuse väljaselgitamise käigus.
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles