Narva sümfooniaorkestri kevadkontserdil kõlab hulgaliselt esiettekandeid

Irina Kiviselg
, ajakirjanik
Copy
Eesti muusika- ja teatriakadeemia professor Peeter Sarapuu astub ühes Narva sümfooniaorkestriga üles esimest korda.
Eesti muusika- ja teatriakadeemia professor Peeter Sarapuu astub ühes Narva sümfooniaorkestriga üles esimest korda. Foto: Erakogu

Laupäeval, 2. aprillil kell 17 kõlab Narvas Geneva kontserdimajas 18. ja 20. sajandi muusika: ühes Narva linna sümfooniaorkestriga astub lavale Eesti muusika- ja teatriakadeemia professor, tunnustatud solist ja kammermuusik Peeter Sarapuu.

Narva linna sümfooniaorkestri dirigendi Anatoli Štšura sõnul on nad ette valmistanud uue, oma kodumaale muusikaga tuntust toonud Austria, Itaalia, Brasiilia ja Eesti heliloojate teoste kava. Muu hulgas saab nautida tervet hulka esiettekandeid.

Esimest korda kõlab orkestri saatel sooloinstrumendina fagott nii barokses kui ka tänapäevases stiililises vormis.

‎Fagoti barokset külge saab nautida Antonio Vivaldi kontserdil. Vivaldi sulest pärineb 39 fagotile ja orkestrile loodud teost, tema avardas ka selle pilli võimalusi ning andis talle "pääsme ellu" nii sooloinstrumendina kui sümfooniaorkestri osana.

Esimest korda esitavad Narva muusikud ka Brasiilia tuntud helilooja, ligi kahe tuhande muusikateose autori, brasiilia rahvamuusika suurkuju ja J. S. Bachi loomingu kirgliku austaja Heitor Villa-Lobose teoseid.‎

"Kuulajail avaneb võimalus sukelduda eri sajanditesse ja muusikastiilidesse. Vivaldi särav barokk ja Mozarti peen klassitsism vastanduvad siin Heitor Villa-Lobose originaalse avangardiga," sõnas Štšura.

Kevadkontserdi kavas on ka Eesti XX sajandi ühe suurema helilooja Heino Elleri "Viis pala keelpilliorkestrile".

Koos Narva sümfooniaorkestriga astub esimest korda lavale Eesti muusika- ja teatriakadeemia professor, tunnustatud solist ja kammermuusik ning Eesti riikliku sümfooniaorkestri fagotirühma kontsertmeister Peeter Sarapuu.

"Tegu on hiilgava fagotivirtuoosiga, kes annab kontserte nii kammeransamblite kui ka sümfooniaorkestritega," tutvustas Štšura. "Meie kontserdi avab aaria ühest Heitor Villa-Lobose kuulsamast teosest "Bachianas Brasileiras nr 5". Algul oli see teos loodud kitarrile ja sopranile, ent sellele on tehtud tohutul hulgal seadeid suurest sümfooniaorkestrist kuni väikeste instrumentaalansambliteni välja. Meil kõlab see seadena keelpilliorkestrile."‎

Kevadkontserdi lõpetuseks tuleb esitamisele Wolfgang Amadeus Mozarti 16aastaselt loodud divertisment F-duur.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles