Jõhvis kõlab Bachi muusika elektrikitarril

Põhjarannik
Copy
Jaak Sooäär.
Jaak Sooäär. Foto: Kaupo Kikkas

Kolmapäeval, 13. aprillil esitab džässkitarrist Jaak Sooäär Jõhvi kontserdimajas Bachi muusikat, millele elekter ja improvisatsioonilised vahepalad tekitavad uudse keskkonna.

Elektrikitarr võib esmapilgul tunduda Johann Sebastian Bachi muusika esitamiseks ootamatu, kuid kitarrist Jaak Sooäär on selle sobivuse aastate jooksul eri koosseisudes korduvalt ära proovinud. See kõlab suurepäraselt klassikaliste keel- ja klahvpillidega.

Kontserdil "Bachiga kosmoses" jagavad Jaak Sooäärega lava Ivo Sillamaa klavessiinil ja keelpillikvartett Prezioso, kes lisab orkestrivärve.

Nimeks andis ajendi kosmonautikapäev, mille ümber kontserdid kolmes Eestimaa linnas koonduvad.

"Aga sisulises mõttes see klapib ju ka. Bachi looming, mida me esitame, kõlab nii, nagu autor selle kirja on pannud. Me mängime seda autentselt, nii täpselt kui oskame. Siiski on minu instrumendiks elektrikitarr ja ma ei ole kindel, et keegi varem oleks neid Bachi teoseid elektrikitarril midagi muutmata esitanud. See on samm tundmatusse, seda kindlasti," rääkis Sooäär ajakirjale Aplaus.

Tema sõnul on ka mängutehniliselt tulnud palju leiutada. "Kuidas näiteks mängida viiulile kirjutatud teoseid elektrikitarri kõrgetes registrites, kus tavaliselt kitarri naljalt ei mängita? Kuidas noodid seal kõlama saada? See ongi kosmos minu jaoks."

Kindlasti on inimesi, kes arvavad, et niimoodi ei tohiks Bachi teoseid esitada. "Aga mis on siin õige, mis vale, on täiesti eraldi teema ja keegi ei tea siin tõde," tõdes Sooäär.

Aprillikuu kontserdid on seotud Sooääre esimese päris juubeliga. 50 eluaasta täitudes tunneb muusik end ikka õpipoisina, kes avastab kogu aeg uusi asju. Muusikaakadeemia õppejõuna leiab aga, et parim õpetaja on kontserdilava.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles