Neeme Kuninga lavastatud "Virumaa dekameron" etendub kaevandusmuuseumis

Põhjarannik
Copy
Maailma eri nurkades asuvates ooperimajades üle 80 lavastuse teinud Neeme Kuningas toob nüüd koos oma Kohtla-Järve gümnaasiumi õpilastega publiku ette "Virumaa dekameroni".
Maailma eri nurkades asuvates ooperimajades üle 80 lavastuse teinud Neeme Kuningas toob nüüd koos oma Kohtla-Järve gümnaasiumi õpilastega publiku ette "Virumaa dekameroni". Foto: Matti Kämärä / Põhjarannik

Sel neljapäeval ja laupäeval mängivad Kohtla-Järve gümnaasiumi õpilased Kohtla-Nõmmel kaevandusmuuseumis Neeme Kuninga lavastatud näitemängu "Virumaa dekameron".

Lavastuses osalevad kümme gümnasisti, kel on mitu aastat valikaineks olnud etenduskunstid, mida õpetab Kohtla-Järve gümnaasiumis Eesti tuntud ja tunnustatud lavastaja Neeme Kuningas. "Virumaa dekameron" on nende diplomilavastus enne gümnaasiumi lõpetamist.

See omanäoline algupärane lavastus, mis viitab 14. sajandil Giovanni Boccaccio kirjutatud üheks Euroopa kirjandusloo tüvitekstiks kujunenud "Dekameronile", viib publiku põnevale teekonnale läbi noorte elude nii maa all kui maa peal. "Kümme meeleheitel gümnasisti põgenevad oma murede, hirmude ja pahede eest. Ootamatu, kummaline ja unenäoline teekond viib nad veidrasse paika, kus muutub nende elu. See on lugu eneseotsingutest, kahtlustest, aususest ja julgusest," on kirjas lavastuse tutvustuses.

Neeme Kuningas rääkis selle aasta alguses Põhjarannikule antud pikemas intervjuus, et etenduskunstide õppimine annab gümnasistidele esinemisjulgust, väljendusoskust, keelekasutust, sõna mõtestamise ja mõtte sõnastamise oskust. "Need on kõik omadused, mida akadeemilistes tundides ilmtingimata ei käsitleta. Peaaegu igal alal tuleb kasuks, kui sul on julgust midagi esitada ja esitleda, oma mõtteid, tooteid või teenuseid maha müüa," ütles ta. "Elu on teater ja me kõik oleme selles näitlejad ja mängime igal hetkel mingit rolli."

Lavastuses mängivad Jelizaveta Kondranina, Anita Lupina, Anastasia Zinovieva, Jane-Ly Rohi, Veera Palaškova, Irina Brusko, Kermo Vinkler, Regina Elmurzajeva, Paula Lass ja Pipi Triinu Nõmmiste.

"Virumaa dekameroni" saab näha 21. ja 23. aprillil kell 18 Eesti kaevandusmuuseumis. Et osaliselt toimub etendus ka kaevanduse maa-alustes käikudes, soovitatakse publikul soojemalt riietuda. Pileteid, mille arv on piiratud, saab osta kaevandusmuuseumi kodulehelt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles