Traagilise saatusega Ukraina solistide kammerorkester jõuab Jõhvi

Sirle Sommer-Kalda
, ajakirjanik
Copy
Foto: Eesti Kontsert

28. aprillil astub Jõhvi kontserdimajas üles sõja tõttu Euroopasse lõksu jäänud Ukraina esindusorkester Kiievi Solistid.

Ukraina juhtiva kammerorkestri Kiievi Solistid kontsertreis Itaalias algas 23. veebruaril, päev enne Ukraina sõda. Koju tagasi nad enam ei pääsenud ning muusikud pole sellest alates oma lähedasi näinud. Nii on orkester otsekui kodutuna reisinud mööda Euroopa kontserdilavu, jutustades muusika kaudu oma kodumaa lugu.

Mängivad rahu nimel

"Keeruline on praegu kõiki emotsioone sõnadesse panna… Meie pered on jäänud Ukrainasse, kuid oleme nendega iga päev ühenduses," rääkis kammerorkestri kunstiline juht Anatoli Vassõlkivskõi. "Meie töö on praegu keeruline, kuid me musitseerime. Muusika aitab ning meie peamine kohus on hoida elus Ukraina kultuuri. Me mängime rahu nimel."

Pärast kontserte Itaalias on Euroopa muusikainstitutsioonide eestvõttel lühikese ajaga korraldatud orkestrile lisakontserte Saksamaal, Šveitsis, Rootsis, Norras, Leedus, Lätis. 23. aprillil jõuavad muusikalised rahusaadikud Eesti Kontserdi kutsel Eestisse, kus annavad viis kontserti.

Sõjapõgenikele kontsert tasuta

"Muusika ei vaiki, ka sõja ajal. Oleme korraldanud toetuskontserte ja kogunud annetusi, kuid nüüd avanes meil võimalus kutsuda Ukraina tippmuusikud ise oma lugu rääkima. Kutsun kõiki neist kontsertidest osa saama, et laval olevatele muusikutele kinnitada: me oleme teiega!" rääkis Eesti Kontserdi juht Kertu Orro.

Ukraina sõjapõgenikele on Tallinna, Tartu ja Jõhvi kontserdid tasuta. Tasuta piletid saab välja võtta kontserdimajade kassast isikut tõendava dokumendi (Ukraina passi või ajutise elamisloa) alusel. Kontsertidel saab teha sularahaannetusi Ukraina kultuurikeskuse heaks. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles