Režissöör Arvo Iho esitleb Jõhvis raamatut kultusfilmist "Stalker"

Põhjarannik
Copy
Arvo Iho.
Arvo Iho. Foto: Sander Ilvest / Postimees

Jõhvi keskraamatukogus toimub 17. mail kell 17.30 kohtumine režissöör Arvo Ihoga ning tema raamatu ""Stalkeri" võtted Eestis" esitlus.

Kuidas on Arvo Iho, kelle pagasis on režissöörina sellised filmid nagu "Karu süda", "Ainult hulludele ehk Halastajaõde", "Naerata ometi" jt, seotud vene filmilavastaja Andrei Tarkovski ja tema kultusfilmiga "Stalker"?

"Stalker" on suuremas osas üles võetud Eestis: Tallinnas Rotermanni kvartalis ja Jägala jõe ääres. "Kui alustati filmimist, palusin Tarkovskilt luba olla "Stalkeri" võtteplatsil ametliku praktikandina, et meistritelt õppida filmitegemise saladusi," selgitas Iho, kes aitas Tarkovskil ka võttekohti valida. "Nii veetsingi oma põhitööst vabad päevad "Stalkeri" võtetel järgneva 1,5 aasta jooksul."

Kontaktid Meistriga jätkusid ka pärast võtete lõppu Eestis, kohtumised toimusid ka Tarkovski kodus Moskvas.

Viimane kord nägi Iho Tarkovskit vahetult enne seda, kui vene filmilavastaja läks Itaaliasse tegema filmi "Nostalgia". Paar aastat hiljem otsustas ta Nõukogude Liitu enam tagasi mitte pöörduda.

"Kokku kestis meie vahetu suhtlus üle kolme aasta," meenutas oma mälestused ja mõtted filmimaailma suurest Meistrist raamatusse lühidalt kirja pannud Iho. "Selle aja jooksul õppisin ma Tarkovskit tundma mitte ainult võtteplatsil, vaid ka argielus."

Lisaks eesti-, vene-, inglis- ja soomekeelsetele tekstidele on raamatus 84 unikaalset fotot "Stalkeri" võtteperioodist ning Tsooni järelelust 30 aasta jooksul.

Jõhvi keskraamatukogus toimuval kohtumisel on raamatut võimalik osta hinnaga 40 eurot.

"Iho on valmis suhtlema nii eesti kui vene keeles, pealegi on ta esineja, kes oskab hoida publikut elevil," märkis Jõhvi keskraamatukogu arendusjuht Tiia Linnard.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles