SISUTURUNDUS Saunasõbrad kogunevad jaanipäeva eel Narvas

Põhjarannik
Copy
Sauna juurde käib ikka vihtlemine ja hea leil.
Sauna juurde käib ikka vihtlemine ja hea leil. Foto: Matti Kämärä / Põhjarannik

18. ja 19. juunil vurab Narva linnuse põhjaõuele hulk mobiilseid saunu ja kümblustünne, et pakkuda erilisi elamusi nii kohalikele kui ma mujalt tulnud saunafännidele.

Mittetulundusühing Rakvere Maraton ei ühenda ainult jooksu-, vaid ka saunasõpru ning korraldab jaanipäeva eel Narvas esimese saunafestivali − Eesti saunakultuuri päevad.

"Soovime saunakultuuri tutvustamisega kaasata eri vanusegruppe kohapeal ning pakkuda atraktiivseid elamusi ka väliskülastajatele. Kui kaunis Narva linn juurde lisada, siis usume, et suudame kahe päeva jooksul äratada rohkem kui tuhande inimese huvi," ütles MTÜ Rakvere Maraton juhatuse liige, endine Lääne-Viru maavanem, Rakvere linnapea ja praegune riigikogu liige Marko Torm.

Ta lisas, et saunaskäik on hingelähedane nii eestlastele kui ka venelastele. "Saunalaval on kõik omad, seal ei ole mingit staatust ega keelebarjääri."

Eri iseloomuga saunad

Narva linnusesse sõidab kokku saunu üle Eesti. "Saunad on erisuguse iseloomuga: on vanadesse autodesse sisse ehitatud saunad, on järelhaagistel saunad ja kohapeal püstitatavad kergehitised. Loomulikult ka kümblustünnid," kirjeldas korraldaja.

Narvas on saunapidu peetud varemgi, näiteks 2018. aasta Põhjamaade nädalal Joaorus.
Narvas on saunapidu peetud varemgi, näiteks 2018. aasta Põhjamaade nädalal Joaorus. Foto: Ilja Smirnov / Põhjarannik

"Suurim tõmbenumber on Võhandu maratoni saun, mis mahutab 50-60 inimest korraga. Seal on plaanis teha kahel päeval mitmel täistunnil koos avaliku elu tegelastega saunarituaale. Kõlab võib-olla väga peenelt, aga see tähendab, et inimesed saavad suhelda tuntud inimestega, on nad siis Narvast, Ida-Virumaalt või väljastpoolt maakonda. Ja tuntud inimesed saavad loba ajada, nalja visata ning loomulikult ka vihelda," rääkis Marko Torm.

Prominentidest saunameeste nimesid korraldaja veel ei avalda. "Küll aga saan öelda, et nende seas on nii riigikogulasi, kohalikke ettevõtjaid, sporditegelasi, ajakirjanikke kui ka särasilmi vabaühendustest."

Avaliku elu tegelastest ning asjatundjatest koosnev žürii katsetab läbi kõik saunad ja kümblustünnid ning kuulutab välja paremad.

Sündmus kogu perele

Marko Torm kinnitas, et saunafestival on pereüritus.

"Kanget alkoholi ei pakuta, kell kümme õhtul paneme saunad kinni, et tahetaks tulla peredega. Kuigi saunafestivali kuvandina võib mõnele tunduda, et tulevad kokku suured õllekõhtudega mehed, siis päriselus see üldse nii ei ole. Peaaegu pooled külastajatest on naised, väga palju on noori ja lapsi."

Narva saunafestivali korraldaja Marko Torm.
Narva saunafestivali korraldaja Marko Torm. Foto: Erakogu

Marko Torm teab, millest räägib, sest Narva sündmus on loominguline jätk ja edasiarendus 2019. aastal Rakvere linnas peetud Eesti saunafestivalile. Narvas aitab kahepäevast saunasündmust ellu viia integratsiooni sihtasutus, tänu sellele saab küsida sümboolset piletihinda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles