Kohtla-Järve lugemissaalis saab uudistada Heli Männi vanu lauamänge

Irina Kiviselg
, ajakirjanik
Copy
Mida mängisid eestlased sada aastat tagasi? Nii sellele kui ka paljudele teistele küsimuse saab vastuse vanade lauamängude näitusel.
Mida mängisid eestlased sada aastat tagasi? Nii sellele kui ka paljudele teistele küsimuse saab vastuse vanade lauamängude näitusel. Foto: Irina Kiviselg / Põhjarannik

Kohtla-Järve keskraamatukogu lugemissaalis saab ülevaate sellest, mida mängisid inimesed sada aastat tagasi ja varemgi. Kunstnik ja Tallinna Arte gümnaasiumi kunstiõpetaja, kirglik vanade mänguasjade koguja Heli Mänd on toonud oma põhjatust varasalvest huvilistele vaatamiseks välja sadakond lauamängu.

Lauamängud katavad lugemissaalis peaaegu kõiki laudu, vitriine ja stende. Paljud eksponaadid üllatavad lapsi ja kannavad täiskasvanud tagasi lapsepõlveradadele.

Ekspositsioonis on eri riikidest pärit lauamängud, millest paljusid mängisid juba meie kauged esivanemad. Mängud pärinevad eelmisest sajandist, terve hulk lauamänge on pärit aastatest 1918−1940. Mõnda neist mängudest ei mängita enam ammu, mõni neist elab veidi teisenenud kujul edasi, mõni mäng aga jääb sajanditeks...

Mida mängisid sada aastat tagasi eestlased? Mis köitis inimesi teistes riikides? Vastuse nendele ja paljudele teistelegi küsimustele saab näitusekorraldajate koostatud infotekstidest.

"Mängud on osa meie ajaloost ja kultuurist," kinnitab Heli Mänd ning kutsub kõiki huvilisi näitusega tutvuma.

Raamatukogu ja lugemissaali töötajate sõnul ei ole neil suvelgi külastajatest puudust ning meelsasti astuvad raamatukokku tulijad ka näitusesaalist läbi. "Aitäh, et meid tagasi lapsepõlvemaale kandsite," on keegi uue näituse kohta külalisraamatusse kirjutanud.

Heli Männi sõnul on näituse kokkupanemine ja kohaletoomine aega ja vaeva nõudev ning kulukas ettevõtmine, ent pakub sellest hoolimata talle vaid rõõmu. Ja näitusekülastajate soojad sõnad on nähtud vaeva eest suurim tunnustus.

Männi kogus on ligikaudu 12 000 mänguasja, millest saaks kokku vähemalt kümmekond teemanäitust. Suur osa neist on ka Kohtla-Järvel vaatamiseks väljas olnud.

Lauamängude näitus jääb lugemissaalis avatuks 9. septembrini. Sissepääs näitusele on tasuta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles