Teadlaste ööl parandatakse Kohtla-Järvel maailma

Sirle Sommer-Kalda
, ajakirjanik
Copy
Eelmise aasta teadlaste töö tegevused olid Virumaa kolledžis pühendatud toidule, tänavu on tähelepanu all rohepööre.
Eelmise aasta teadlaste töö tegevused olid Virumaa kolledžis pühendatud toidule, tänavu on tähelepanu all rohepööre. Foto: Peeter Lilleväli / Põhjarannik

Reedel, 30. septembril avab Tallinna tehnikaülikooli Virumaa kolledž uksed uudishimulikele lastele ja täiskasvanutele, kes saavad osaleda põnevates töötubades ning kuulata harivaid loenguid.

Kohtla-Järvel ühendavad teadlaste ööks sel aastal jõud Virumaa kolledž ja Kohtla-Järve gümnaasium, tuues kella 18-21 huvilisteni teadusliku õhtupooliku rohepöörde teemadel.

"Keskkonnasäästlik mõtteviis saab alguse igaühest endast. Sel aastal saab Virumaa kolledži teadlaste ööl teadmisi ja oskusi, kuidas ise panustada rohepöörde õnnestumisesse," kommenteeris Virumaa kolledži teadus- ja tehnikakooli juht Küllike Kullerkupp.

Kell 18 saab kuulata loengut teemal, kuidas rohepöörde kaudu tegelikult maailma parandada. Täiskasvanutele mõeldud päikesepaneelide praktilises loengus-meistriklassis õpib, kuidas päikesepaneeli teha ning koju paigaldada.

Eesti- ja venekeelseid töötube leidub igale vanusele, näiteks saab meisterdada tuulelippu, päikesepatareiga ventilaatorit ja loodussäästlikku lambipirni, mis töötab ilma elektrita. Mõnedesse töötubadesse ja loengutesse on vajalik eelnev registreerimine.

Teadlaste ööl on avatud ka roheline laat-kohvik, taaskasutusmeisterdamise nurk ning tasuta heade asjade laat, mille moto on, et ühe vana on teise uus.

Narva Kesklinna gümnaasiumi õpilased saavad reedel osa AHHAA teadusteatri etendusest. AHHAA keskus on teadlaste öö nädalal pakkinud teadusteatrid ja eksponaadid bussidesse ning sõidab läbi kõik Eesti maakonnad.

Narvas eelneb teadlaste ööle terve teadusnädal, mille raames leiab aset palju eriilmelisi teadussündmusi: näiteks tutvustab päästeamet mereohutuse konteinerit, Tallinna tervishoiu kõrgkool viib läbi praktilise seminari "Sinu käed võivad päästa", Eesti Energia kutsub õppeekskursioonile Auverre ning osa saab Narva muuseumi uuest haridusprogrammist "Mis on alkeemia ja kes olid alkeemikud?".

Üle Eesti toimuv teadlaste öö nädal on kogu Baltikumi suurim teadust populariseerivate sündmuste sari.

Pariisi suveolümpiamängud 26. juulist 11. augustini
Vaata otseülekandeid Kanal 2-st, Duo 5-st, Postimehe veebist ja kuula raadio Kuku kajastusi. Venekeelsetele fännidele pakub põnevust Kanal 7.
Loe kõiki olümpiauudiseid siit.
Tagasi üles